Institut za javne financije Karlovac smjestio na 10. mjesto po transparentnosti

Institut za javne financije Karlovac smjestio na 10. mjesto po
transparentnosti

Institut za javne financije koji je proveo istraživanje o transparentnosti proračuna u 33 hrvatska grada, Grad Karlovac svrstao je na 10 mjesto.  Uz napomenu da zbog nepotpunih podataka anketu treba uzeti s oprezom, Institut je izradio Upitnik temeljem kojeg je izračunat indeks otvorenosti gradskih proračuna kao opću mjeru transparentnosti gradskih proračuna te podindekse kvalitete informacija u gradskim proračunima i otvorenosti gradskih proračunskih procesa javnosti.

Provedene su, navodi se u priopćenju, ankete među službenicima za informiranje, gradskim upravama, gradskim vijećima i gradskim organizacijama civilnog društva, te anketu među službenicima Sektora za financiranje lokalnih jedinica u Ministarstvu financija.

– Indeks otvorenosti gradskih proračuna pokazuje da je ukupna transparentnost gradskih proračuna u prosjeku iznosila 65 posto pri čemu je najlošiji grad Šibenik ostvario 45, a najbolji – 82 – Slavonski Brod. Karlovac ima indeks 71,5 i ispred njega su jedino Labin, Dubrovnik, Rijeka, Čakovec, Zaprešić, Zagreb, Opatija, Osijek i Slavonski Brod.

– Istraživanja su uvijek dobrodošla bez obzira na rezultate. Rezultati istraživanja potiču određene promjene i usmjeravaju aktivnosti prema kvaliteti i efikasnosti. Rezultat grada Karlovca je vrlo dobar, ocijenio je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić. Kako kaže, preporuke i mišljenja Instituta za javne financije pokazuju da Karlovac ima još mnogo prostora za prezentaciju rada službi i djelatnika Grada Karlovca, informiranje javnosti o projektima, programima i aktivnostima usporedno s proračunskim pozicijama.

– Vjerujem da će ovo istraživanje dodatno potaknuti djelatnike Grada Karlovca na rad i još intenzivnije prikazivanje procesa, postupaka i rezultata rada javnosti. Mjesto koje je Karlovac zauzeo u navedenom istraživanju potvrđuje priznanje dobiveno u istraživanju “GONGA” 2009. godine kao primjer otvorenosti i transparentnosti, kaže Jelić uz zaključak da je lijepo čuti da je naš Karlovac dobio priznanje, nagradu, pohvalu, pozitivan prilog u medijima.

– Sve to su dodatni motivacijski alati za sve djelatnike Grada Karlovca, ali i sve građane, rekao je gradonačelnik.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest