Švegarovci traže izmjenu trase nizinske pruge – planirana uništava gradsko tkivo?

Švegarovci traže izmjenu trase nizinske pruge – planirana uništava
gradsko tkivo?

Iako je nova tzv. “nizinska pruga” do Rijeke zbog gospodarske krize još uvijek samo u dalekim planovima, predstavnici ove političke opcije u gradu Karlovcu – Nezavisne liste Domagoja Švegara izrazili su zabrinutost zbog usvojene trase nove pruge. Jučer ih je, kako bi razgovarali o ovoj temi, primio i župan Ivan Vučić.

– Na sastanku smo izrazili zabrinutost, jer bi prema usvojenoj trasi brze željezničke pruge u sklopu europskoga koridora 5b, tehnički zahtjevna i vrlo prometna pruga prelazila rijeku Kupu prije Kamenskog, zatim prolazila južnim dijelom Gornjeg Mekušja, prelazila preko rijeke Korane i križala se s budućom prometnicom koja vodi do novog mosta na Korani te prelazila gradsku prometnicu kod raskršća prije Turnja, ulazeći u gusto naseljeni dio Logorišta, a sve na visokim stupovima poput autoceste kod Drežnika, priopćili su “Švegarovci”.

Po njihovom mišljenju, takvo je rješenje strateški nepovoljno za Karlovac jer bi planirana trasa uništila kvalitetan prostor gradskog tkiva i kontaktna područja oko grada.

– Zona rekreacije bi se iz prostora u kojem se ljudi relaksiraju i provode slobodno vrijeme pretvorila u zonu buke, vibracija i zagađivanja, čime bi naš grad prestao biti tako lijep i ugodan za život, a u slučaju havarije bile bi ugrožene podzemne zalihe pitke vode, jer prema postojećem planu pruga prolazi iznad vodonosnih slojeva grada, tvrde u Nezavisnoj listi te predlažu da se utvrđena trasa pokuša pokušati promijeniti. Pritom ne gledaju isključivo na financijski faktor, jer smatraju da  ništa nije skupocjenije od unapređenja zdravlja i kvalitete života naših sugrađana.

– Predložili smo županu otvaranje javne rasprave u kojoj bi se vođena principom najboljih ideja i tehničkih rješenja nezavisnih arhitekata, urbanista, građevinskih i prometnih inženjera, geologa i geomehaničara, hidrologa ali i ekologa i ekonomista, odredila inženjerski najispravnija i najkvalitetnija moguća alternativna trasa, navode u priopćenju.

– Ukoliko stručnjaci pronađu bolje rješenje za trasu pruge, koje ne bi značajno poskupilo cjelokupnu investiciju, ne vidim razlog zašto ne bismo razmotrili mogućnost izmjena Prostornog plana Karlovačke županije, zaključio je župan Vučić. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest