Javilo se Ministarstvo: Rušenje platana bilo bi protivno izdanim aktima

Javilo se Ministarstvo: Rušenje platana bilo bi protivno izdanim
aktima

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva proučilo je lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta vezano uz radove na rekonstrukciji kanalizacije u Nazorovoj ulici i zaključilo kako tim dokumentima nije ni predviđeno rušenje drvoreda platana u okviru pripremnih radova. Podsjetimo, predstavnici vlasti, Vodovoda i kanalizacije i Zelenila su upravo pod tom sintagmom i navodnom nužnosti uvjetovanom opsegom radova, pokušali jednostavno porezati stogodišnji drvored početkom svibnja, ali ih je u tome spriječio otvoreni bunt građana predvođen Ekološkom udrugom “Pan”.

“Pregledom dokumentacije iz očitovanja Grada Karlovca, Pravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, ovo nadleštvo nije utvrdilo da se Lokacijskom dozvolom, te Potvrdom glavnog projekta predviđa rušenja drvoreda platana u Ulici Vladimira Nazora u Karlovcu kao dio pripremnih radova za rekonstrukciju navedene ulice…”  “Slijedom svega, obzirom da izdanim aktima kojima se odobrava zahvat u prostoru u Nazorovoj ulici ne određuje rušenje drvoreda platana u istoj ulici, a vezan za navode iz predstavke, upućujemo vas da svaki zahvat u prostoru koji bi bio poduzet protivno izdanim aktima (pa tako i rušenje drvoreda platana), možete prijaviti Upravi za inspekcijske poslove.”  Ovo, između ostalog,  stoji u odgovoru Ministarstva na predstavku koju je Ekološko društvo “Pan”   5. svibnja uputilo na adresu Ministarstva tražeći očitovanje o ovom slučaju.  U međuvremenu Ministarstvo je zatražilo od Grada Karlovca projektnu dokumentaciju i došlo do zaključka koji je otprilike dijametralno suprotan dosadašnjem tumačenju Grada, odnosno Vodovoda i kanalizacije kao izvođača. Nadalje,  u odgovoru iz Ministarstva datiranom na 13 . lipnja da se iščitati kako u slučaju rekonstrukcije u Nazorovoj po Pravilniku o procjeni utjecaja na okoliš ne postoji obaveza procjene utjecaja na okoliš,  to jest bilo kakav studija na tu temu. Drugim riječima,  famozne Smjernice za krajobrazno uređenje Ivanke Mlinarić bile su suvišan dokument, bačen proračunski novac i mogući pokušaj stručnog pokrića rabote rušenja stogodišnjeg drvoreda  pred javnosti.

Jučer je i tvrtka Vodovod i kanalizacija objavila da kreće u radove u Nazorovoj  na način kako si je zapravo sama propisala lokacijskom dozvolom i projektom i kako to tumači Ministarstvo; da mijenja kanalizaciju bez rezanja platana kao “pripremnog rada”.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest