Cvjećari, vinari i voćari dobili diplome, na osposobljavanje kreću mljekari i sirari

Cvjećari, vinari i voćari dobili diplome, na osposobljavanje kreću
mljekari i sirari

Kao pokazatelj uspješnosti projekta “AGRONET” (Regionalne mreže lokalnih obrazovnih institucija), kojeg su zajednički proveli Gospodarska škola Čakovec, Prirodoslovna škola Karlovac i Srednja Škola Bedekovčina može se uzeti svečana dodjela svjedodžbi polaznicima tečaja za osposobljavanje odraslih za zanimanja cvjećar- aranžer, vinar- vinogradar i voćar, a koji je proveden u sklopu projekta. Naime, oko 90 polaznika iz Karlovačke županije primilo je svjedodžbe nakon što su odradili oko 130 sati teorijskog i praktičnog dijela nastave od veljače do lipnja ove godine, i u konačnici uspješno položili završni ispit.

Projekt, ukupne vrijednosti 288 tisuća eura, većinom je financiran sredstvima Europske unije, no uz Gospodarsku školu Čakovec koja je izdvojila 40 tisuća eura, u financiranje se uključila i Karlovačka županija, koja je izdvojila sredstva za putovanja na stručne ekskurzije. Tečajevi osposobljavanja su provedeni u sve tri navedene škole koje sudjeluju u projektu.

Prirodoslovna škola Karlovac uključena je u još jedan projekt koji je u tijeku, i koji provodi u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Knin i Učilištem “APIS” iz Velike Gorice, a riječ je o projektu “MOTO”, za modernizaciju obrazovnog programa za zanimanje mljekar-sirar. Kroz projekt čije je provođenje započelo u studenom prošle godine, postojeći program za obrazovanje odraslih u području mljekarstva i sirarstva moderniziran je od strane eksperata u smislu smanjenja broja teorijske i povećanja praktične nastave, a velik naglasak je i na modernoj edukaciji predavača, koji su nadogradili svoja znanja kroz predavanja i radionice te kroz stručne posjete obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u susjednoj Sloveniji i Austriji. U prostoru Prirodoslovne škole Karlovac u tijeku je i uređenje mini sirane kao i nabava opreme namijenjene izradi sira vrijedne 300 tisuća kuna.

Na projektu se surađuje s Udrugama malih sirara Karlovačke, Šibensko- kninske i Zagrebačke županije, koji zastupaju i štite interese članova u pravnom i gospodarskom sektoru i nastoje ojačati svijest potrošača o konzumaciji autohtonih sireva. Kako saznajemo, u tijeku je i javna kampanja prijave polaznika za tečaj osposobljavanja za sirare-mljekare koji će se u prostorijama Prirodoslovne škole održati od rujna do studenog 2011. godine. Broj polaznika u Karlovačkoj županiji ograničen je na 25, a isti broj će se primati i u druge dvije županije gdje se projekt provodi, Šibensko- kninskoj i Zagrebačkoj.

Tečaj financira EU, stoga je besplatan za sve polaznike,a dio sredstava za projekt su izdvojile i Prirodoslovna škola Karlovac i Karlovačka županija. Po njegovom završetku polaznici dobivaju svjedodžbu o osposobljenosti za zanimanje mljekar – sirar te se zanimanje upisuje u radnu knjižicu. Svi zainteresirani se mogu javiti u Prirodoslovnu školu Karlovac, iz koje kažu da su do sada zaprimili već 15-tak prijava i da se nadaju dobrom odazivu zainteresiranih.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest