Radimir Čačić: Karlovac bi od željeznice trebao imati više koristi

Radimir Čačić: Karlovac bi od željeznice trebao imati više koristi

Da bi se gospodarski oporavila Hrvatska mora ulagati u energetiku, turizam i infrastrukturu s naglaskom na željeznicu od koje bi i Karlovac trebao imati više koristi s obzirom da kroz njega prolazi trasa buduće nizinske pruge prema Rijeci, rekao je sinoć predsjednik HNS-a Radimir Čačić u razgovoru s novinarima prije predavanja na temu HNS-ovih mjera gospodarske stabilizacije, održanom u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića pred stotinjak ljudi. S obzirom da je Čačić u mandatu Ivice Račana kao ministar  ostao upamćen po konkretnim projektima poticane stanogradnje i gradnje auto cesta, a i danas je važan dio Kukuriku koalicije, vrlo je vjerojatno da će Hrvatska u slučaju silaska HDZ-a s vlasti krenuti upravo putem jačanja sektora energetike, turizma i željeznice.

–  Dakako, nema razloga graditi nove pruge između Hrvatske i ostatka svijeta ako se ne koriste potencijali luke Rijeka. To su vezani sustavi i luka Rijeka je stoga u vrhu naših gospodarskih prioriteta i vizija u širem planu dugoročnog gospodarskog jačanja Hrvatske, kazao je Čačić. Kako to ostvariti? Čačić smatra da se za dobre projekte uvijek može pobuditi strani komercijalni kapital preko banaka i privatnih ulagača, za razliku od domaćeg, koji postoji, ali je u ovim uvjetima krize u najmanju ruku defanzivan. Isto tako, za pobrojanu trojnu osnovu ulaganja mogao bi se povući i mnogo veći novac iz europskih fondova negoli je to danas slučaj. Kad govori o stranim ulaganjima u sektor energetike, Čačić napominje da ne govori o privatizaciji prirodnih resursa; takve bi se stvari rješavale koncesijama.

Čačić je podsjetio da Hrvatska pod sadašnjom vlasti i njenom gospodarskom politikom stenje pod teškim problemom činjenice da trećina starijih od 18 godina u Hrvatskoj radi, trećina živi od penzije, a trećina je nezaposlena.

–  Tu nema tajne, 60 posto radno sposobnih Hrvata ne radi i to je neodrživo stanje. U Europskoj zajednici 70-ak posto ljudi radi, a 30 posto ne i oni to smatraju velikim problemom. To što je kod nas situacija obrnuta, našoj vlasti to nije alarmantno, ustvrdio je Čačić. Čačić je u razgovoru s novinarima potvrdio kako će danas sudjelovati u Zagreb Pride povorci i kako ne očekuje nasilje kao prije neki dan u Splitu. – Nisam iznenađen onim što se dogodilo u Splitu, iznenađen sam masovnošću i razinom iskazane mržnje. Nasilje  i netoleranciju prema manjinama ne mogu nazvati drugačije neko fašizmom, i to se tamo dogodilo, osvrnuo se još jednom na događanja na splitskom gay-prideu predsjednik HNS-a dodajući kako je policija na terenu odradila posao korektno za razliku od ministra Karamarka i drugih odgovornih osoba koji su morali, a nisu dobro procijenili moguće razmjere nasilja u Splitu.

Na kraju, Čačić je kratko komentirao i nedavno pritvaranje varaždinskog gradonačelnika Čehoka, riječima kako ovaj rasplet za njega nije ništa očekivano. – Na to za što ga se sada tereti HNS je kao najjača stranka u Varaždinu godinama upozoravao, ali su druge stranke u gradskom vijeću ignorirale činjenice i podržavale Čehokovu politiku. I ne mogu sad reći da nisu ništa znali, rekao je Čačić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest