“Toplana” gomila dugove – jedino rješenje povećanje cijene grijanja od čak 49 %

“Toplana” gomila dugove – jedino rješenje povećanje cijene grijanja
od čak 49 %

Karlovčani bi se uskoro mogli suočiti s poskupljenjem grijanja od čak 49 posto što bi za domaćinstva koja se griju u sustavu karlovačke “Toplana” bio pravi atak na standard. Kako je kazala dogradonačelnica Marina Kolaković, zahtjev za poskupljenje je  “Toplana” uputila Gradu, dok se trenutno nalazi na razmatranju u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji. Ako HERA da pozitivno mišljenje na zahtjev, Grad Karlovac će po svemu sudeći morati donijeti odluku o poskupljenju grijanja jer je dug “Toplane” sve veći i jednostavno ne može poslovati po sadašnjim cijenama usluge grijanja.

– Cijene energenata su otišle u nebo a cijena grijanja se nije dizala od 1. siječnja 2009. godine tako da je “Toplana” nagomilala čak 29 milijuna duga. Troškovi održavanja sustava su također ogromni. Pritom smo svjesni da bi poskupljenje dodatno opteretilo građane, kazala je Kolaković dodavši kako je prošle godine “Toplanu” spasilo dobavljanje mazuta iz robnih rezervi no kako sada svako odgađanje povećanja cijene grijanja “Toplanu” vodi u sve težu situaciju.

Građanima će možda biti mala utjeha da će u budućnosti moći sami koliko toliko pokušati utjecati na to koliko će plaćati grijanje. Suvlasnici zgrada o svom trošku mogu ugrađivati kalorimetre i to ako se 51 posto potrošača usaglasi za prelazak na ovaj način obračuna. Tijekom cijele godine plaćat će paušal od oko 130 do 140 kuna, dok će u sezoni grijanja cijene biti izračunate po potrošnji. Najbolje će proći oni koji žive u novijim, energetski učinkovitijim zgradama dok najveće gubitke u potrošnji imaju stare zgrade s lošom izolacijom.  Također, ušteda će ovisiti i o ponašanju stanara. Ako jedan od njih štedi isključivanjem reguliranjem topline na samom radijatoru a drugi kako bi se rashladio otvara prozore, od štednje neće baš biti previše koristi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest