Budućnost spomenika neizvjesna – obnova, rušenje, premještanje?

Budućnost spomenika neizvjesna – obnova, rušenje, premještanje?

Kao i prethodnih godina postavljanje vijenaca povodom državnog praznika – Dana antifašističke borbe u Karlovcu je obavljeno na konkurentu za najveće karlovačko ruglo – devastirani spomenik žrtvama fašizma u Perivoju. Predivno uređeni park u gradu dobitniku “Zelenog cvijeta” pada u sjenu miniranog spomenika Vanje Radauša koji je svake godine sve ružniji i išaraniji nebuloznim grafitima. Što će biti s njim u Gradu, međutim, niti dvadeset godina od njegove devastacije ne znaju.

– Nadam se da će urbanisti, konzervatori i arhitekti reći konačnu riječ. To smo rekli i prošle godine no dosad se to nije dogodilo, rekao je dogradonačelnik Karlovca Dubravko Delić pred novinarima i okupljenim članovima Udruge antifašista.

– U svakom slučaju ovo je ružna slika grada i trebat ćemo je promijeniti. No za to je potrebno stručno i kompetentno mišljenje. Zašto ga još nema – ne znam, dodao je Delić. Dok u karlovačkoj gradskoj upravi čekaju što će drugi napraviti, redom već ostarjeli ali itekako aktivni članovi udruge antifašista pokušavaju saznati zašto se ništa ne radi po tom pitanju.

– Kako smo saznali, formirana je komisija koja treba razvrstati spomenike po važnosti na državnom, regionalnom i lokalnom nivou. Zaključak je da je ovo spomenik od državnog značaja i da bi država trebala voditi brigu o njemu. Osim njega, u tom rangu je i kuća dr. Ivana Ribara u Vukmaniću, kaže predsjednik Udruge Mirko Miladinović.

Kao što je rekao Delić, o spomeniku mišljenje mora reći struka. Spomenik je sagrađen na gradskom bedemu pa je bilo prijedloga da se, prije uređenja, premjesti na drugu lokaciju. Anitfašisti su ustrajni i u naumu da konačno vrate ploču Većeslavu Holjevcu i skupini partizana u predvorje stare bolnice na Dubovcu. Zadnji pokušaj je propao jer je navodeno Državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava protiv Holjevca i partizanske grupe. Antifašisti tvrde da su provjerili u DORH-u i da nikakva prijava nije zaprimljena.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest