Ekološki aktivisti: Novi zakoni usmjereni na uništavanje, a ne očuvanje jadranske obale

Ekološki aktivisti: Novi zakoni usmjereni na uništavanje, a ne
očuvanje jadranske obale

Predložene izmjene i dopune “paketa građevinskih zakona” nadopunjuju se na način kojim će se štetno i bespovratno utjecati na javni prostor, posebice na naš najvrijedniji resurs, a to je jadranska obala. Smatramo da je takvo postupanje protivno načelima održivog razvoja i da potiče korupciju stoga apeliramo na vlast da konačno čuje i uvaži glas građana jer se ovi zakoni i njihove izmjene tiču svih nas, rekao je Denis Frančišković iz Eko Pana-a na press konferenciji koja je osim Karlovca, održana u još 11 gradova diljem Hrvatske, a koju su organizirale udruge civilnog društva koje se protive predloženim izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji te prijedlogu novog Zakona o postupanju s nezakonitim građevinama.

Frančišković smatra da je krajnje neodgovorno ovakve ozbiljne zakonske izmjene donositi u zadnjim mjesecima mandata Vlade i Sabora, kao i u vrijeme kada je pažnja javnosti fokusirana na završetak pregovora s EU, a da potezi Vlade idu u smjeru smanjenja kontrole javnosti za gospodarenjem prostora, složili su se i predstavnici struke također prisutni na konferenciji, arhitekt Oliver Bosanac i inžinjer građevinstva Davor Petračić.

Naime, negodovanje na prijedloge izmjena i dopuna izrazila su i najviša strukovna udruženja, Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata, a prilikom donošenja ovih zakona zanemarene su i  odredbe pozitivnih propisa Republike Hrvatske koji predviđaju cijeli niz instrumenata za uključivanje šire javnosti u postupak donošenja odluka, čime je dana ”pljuska” građanima kojima je uskraćeno pravo na pravovremeno informiranje javnu raspravu.

Prijedlog izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji omogućuje etažiranja vila i apartmana u zonama turističke namjene, čime se kako kažu prisutni na konferenciji, nadomješta Zakon o igralištima za golf, čije je ukidanje premijerka Kosor nedavno najavila (ovim zakonom omogućena je gradnja apartmana i vila na golf – igralištu te njihovo etažiranje).

-Ako se etažiranje u turističkim zonama zbilja omogući, špekulativne preprodaje zemljišta i gradnje apartmana naprosto će ”buknuti”. Špekulanti će moći zemljište jeftinije kupovati i višestruko mu povećati vrijednost pri preprodaji građevinskim investitorima te će na taj način stvoriti dodatnu konkurenciju postojećim iznajmljivačima apartmana koji ionako imaju slabu popunjenost tijekom godine.To sve znači i dodatno opterećenje za lokalnu zajednicu koja će morati financijski podržavati infrastrukturu ”gradova duhova” na jadranskoj obali, kazao je Frančišković.

Udruge se protive i usvajanju Prijedloga Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama zbog proceduralnih i sadržajnih razloga. Prema Prijedlogu zakona, mogu se legalizirati i bespravno sagrađene kuće samo desetak metara od mora, a izvan građevinskih područja definiranih u prostornom planu, što dovodi do kolapsa sustava planiranja prostora. Sadržaj Prijedloga smatraju neprihvatljivim i zato jer omogućuje legalizaciju gotovo svih nezakonitih zgrada bez nijansiranja različitih oblika bespravne gradnje, devastaciju Zaštićenog obalnog pojasa i ekstraprofit krupnim bespravnim graditeljima.

– Koliko je zaista bespravno izgrađenih objekata na obali i u cijeloj zemlji? Ne samo da ne postoji odgovor na ovo pitanje, nego Vlada nema ni preduvijete  kojima bi se daljnja bespravna gradnja spriječila, kazao je Petračić te nadodao da je izmjena zakona kao i njegovo donošenje multidisciplinaran posao u koji treba uključiti stručnjake iz raznih područja djelovanja te da se u rješavanju ovog pitanja treba voditi kvalitetom izvedbe, a ne samo micanjem još jedne stavke s dnevnog reda rasprave.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest