Karlovčanin Luka Mavretić dobitnik državne pjesničke nagrade “Zdravko Pucak”

Karlovčanin Luka Mavretić dobitnik državne pjesničke nagrade
“Zdravko Pucak”

Zanimljivo, poanta u poeziji Luke Mavretića uvijek je ”natopljena” duhovitošću i nekom vedrom ironijom. Realnost u kojoj živimo ograničava nas u mnogočemu, ali Luka je pronašao pravi put da izgradi vlastiti sustav komunikacije sa svijetom upravo kroz pjesme, tražeći inspiraciju u svakodnevici koja ga okružuje, bilo da je riječ o odnosu među ljudima, voljenoj osobi, vlastitim snovima, mašti, iluziji. Lakoća s kojom piše naprosto je nevjerojatna i već ga sada čini izvanserijskim mladim pjesnikom.

Ove riječi hvale od strane Prosudbenog povjerenstva upućene su 19-godišnjem Karlovčaninu Luki Mavretiću, ovogodišnjem dobitniku Hrvatske književne nagrade grada Karlovca za pjesništvo ”Zdravko Pucak”, koju dodjeljuju Grad Karlovac i Matica Hrvatska. Prosudbeni odbor, koji čine Stjepan Čuić, Neda Omrčen i Draženka Polović, odabrao je Mavretićevu zbirku pjesama između sedam rukopisnih zbirki koje su ove godine uspjele zadovoljiti kriterije natječaja. Nagrada se od 1995. godine dodjeljuje u znak sjećanja na tragično preminulog karlovačkog pjesnika Zdravka Pucaka (1955.-1980.), a natjecati se imaju pravo svi pjesnici do navršene 30. godine s područja Hrvatske. Glavni joj je cilj poticanje mladih na pjesničko stvaralaštvo, posebice u današnje vrijeme kada se čitanje i pisanje poezije u suvremenom, kompjuteriziranom svijetu nerijetko smatra apsurdom.

Mavretićeva zbirka pjesama za koju je primio nagradu ”Stopom u nebo” bit će tiskana na jesen, a plaketu ”Zdravko Pucak” uručio mu je gradonačelnik Damir Jelić u Knjižnici za mlade u Banjavčićevoj ulici, što je s veseljem i velikim ponosom popratila Lukina obitelj i brojni prijatelji.

Ovaj skromni mladić upisao je dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti i od jeseni kreće na fakultet. Okreće novu stranicu u životu i ta će mu promjena, vjerujemo, biti velika inspiracija za pisanje nekih novih pjesama u budućnosti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest