Tajne (ogulinske) prošlosti i budućnosti u romanu “Vremeplov” Ane Bačić

Tajne (ogulinske) prošlosti i budućnosti u romanu “Vremeplov” Ane
Bačić

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić održano je predstavljanje nedavno izdane knjige Ane Bačić, kanadsko-hrvatske spisateljica koja je porijeklom usko vezana uz Karlovačku županiju – rođena je  u Dugoj Resi, živjela je u Karlovcu, a rodbinske veze povezuju je i s Ogulinom, koji je i mjesto zbivanja romana. “Vremeplov” ili u engleskoj inačici “Time Machine” je dvojezični, dijelom povijesni, a dijelom i suvremeni roman o dvojici petnaestogodišnjih dječaka koji u Đulinom ponoru pronalaze stroj za putovanje kroz vrijeme. Ovoga puta dječaci ne odabiru putovati u budućnost, već u prošlost jer, kako autorica piše u romanu, “u prošlosti se krije tajna budućnosti”. Dječaci, vraćeni u 17. stoljeće, iz prve ruke doživljavaju likove Zrinskih i Frankopana, običaje i događaje toga vremena, a sve je to u romanu vrlo vjerodostojno jer je autorica građu crpila iz povijesnih spisa.

Knjigu, ali i samu autoricu predstavio je profesor Grubišić, a za knjigu je imao samo riječi hvale. Kaže kako roman ima i odgojnu vrijednost te ga naziva književnom inovacijom. Hvali stil i jezik kojim je roman pisan naglašavajući kako je autorica uspjela stvoriti kontrast između modernog jezika kojim se koriste dječaci i tadašnjeg načina govora. Autoricu, koja trenutno živi u Kanadi gdje predaje u srednjoj školi, pohvalio je jer širi hrvatski jezik i kulturu te smatra kako će roman zasigurno biti izvrsno prihvaćen u “bijelom svijetu”. Jedno je priznanje i to i s domaćim i inozemnim prizvukom roman već dobio – plaketu Hrvatske matice iseljenika za prozu.

“Vremeplov” je svoju ulogu odradio i na ovom predstavljanju. Naime, u Ilirskoj dvorani okupljenima su se pridružili članovi Karlovačke građanske garde te Vuk Krsto Franskopan zajedno sa svojim sinom Franom Krstom Frankopanom, kćerkom Katarinom i zetom Petrom Zrinskim. Kao članovi udruge “Historia Viva” predstavili su se publici i još više pridonijeli ugođaju ovog “povijesnog” okupljanja.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest