Biramo NAJkupalište (1): Kupanje u Dobri na Grdunu – “u duhu starih vremena”

Biramo NAJkupalište (1): Kupanje u Dobri na Grdunu – “u duhu starih
vremena”

Prvi srpanjski vikend nije donio temperature koje bi većinu potjerale da zauzmu svoje mjesto pod suncem i osvježe se na nekoj od riječnih destinacija u Karlovcu i okolici. No to naravno nije spriječilo reportersku ekipu i stručni žiri KAportala da krene u ovogodišnju akciju ocjenjivanja NAJkupališta Karlovačke županije.

Prvo kupalište koje predstavljamo je Grdun na Dobri. Ovim se nazivom koristimo jer je tako navedeno u službenim dokumentima Grada Ozlja iako su nas još prošle godine neki čitatelji uvjeravali da se u stvari radi o dijelu naselja Jaškovo.

Ovo je kupalište čini nam se odavno izgubilo popularnost među kupačima iako nikad nije bilo toliko uređeno i infrastrukturno opremljeno kao što je sada. Kupalište uređuje Darko Grdunac, tamošnji ugostitelj koji se zaista potrudio da kupači na Grdunu imaju apsolutno sve – od ponude restorana, kafića na plaži, uredno podšišane trave i odbojkaškog igrališta. Jedino, nažalost, nije mogao utjecati na temperaturu rijeke Dobre koja je od izgradnje HE Lešće pala za stupanj, dva, kao i na vodene valove iz HE zbog kojih na svakih nekoliko stotina metara, pa tako i na kupalištu u Grdunu stoje upozorenja “mogućnost nailaska vodenog vala iz HE Lešće” što, kaže Gradunac znači da je bolje ne kupati se u to vrijeme kad Dobra naraste možda i za više od metra.

Unatoč tome mnogi još uvijek cijene ovo mjesto. Na kupalištu smo zatekli članove Citroen oldtimer kluba kojih je u Grdun pristiglo pedesetak u zanimljivim vozilima iz nekih davnih vremena – “spačekima”, “žabama” i ostalim zanimljivim vremešnim Citroenima. Ponosni vlasnici ovih vozila unatoč tome što je Dobra bila na tek 20-ak stupnjeva, nisu se dvoumili da se osvježe u rijeci i kako su nam nakon kupanja rekli, u njemu su istinski uživali.

Osim plaže koja je solidno uređena, odlične ugostiteljske ponude u restoranu “Papalina” i kafiću, te relativne blizine Ozlja s jedne i Karlovca s druge strane, kupalište na Grdunu nudi i nesvakidašnji sadržaj koji ima svoju kulturno – povijesnu i turističku vrijednost. Grdunac je nedavno obnovio mlin svog djeda Mate u kojem na starinski način melje brašno i prodaje ga turistima i putnicima namjernicima. Kako je kazao, ovo je, uz poznati ali nažalost devastirani “krvavi mlin” jedini mlin od kamena na Dobri i jedinstven na karlovačkom području. Osim “Matinog mlina” namjerava obnoviti i “mlinarevu hižu”, u kojoj će otvoriti kapacitete za prihvat i noćenje gostiju.

KAportal.hr

OCJENE KAportala:

– Čistoća vode 12 – Uređenost kupališta 12 – Prirodne ljepote 12 – Ugostiteljska ponuda 13 – Popratni sadržaji 12

UKUPNO: 61

POREDAK:

01. Dobra Grdun (61), 02. Mrežnica Zvečaj (…), 03. Foginovo Korana Karlovac (…), 04. Mrežnica Galovići (…),  05. Mrežnica Brig (…), 06. Mrežnica “kod Bosiljevca” (…), 07. Mrežnica “Otok ljubavi” (…), 08.  Mrežnica Mala Švarča (…),  09. Dobra “Krvavi Mlin” (…), 10. Korana Malići (…), 11. Kupa Jurovo (…), 12. Kupa Kamanje (…), 13. Kupa Bubnjarci (…), 14. Korana, Slunj (…), 15. Sabljaci, Ogulin (…).

U akciji izbora NAJkupališta 2011. na karlovačkim rijekama, koju uz pokroviteljstvo Karlovačke pivovare provodi KAportal.hr, možete sudjelovati i vi čitatelji glasovanjem u anketi na dnu stranice.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest