Na Veleučilištu otvorena sirana – mali pogon za izradu Studentskog sira

Na Veleučilištu otvorena sirana – mali pogon za izradu Studentskog
sira

Na Veleučilištu u Karlovcu otvorena je danas novouređena sirana čija je osnovna svrha edukacija studenata prehrambene tehnologije, ali i mogućnost provođenja znanstvenih istraživanja. Radi se o laboratorijskoj sirani u koju je uloženo oko 40.000 kuna iz sredstava samog Veleučilišta.

– Misija Veleučilišta je što bolje pripremiti studente za praktičan rad te ih time učiniti konkurentnima u radu, a pritom voditi računa o svim sitnicama vezanim uz proizvodnju, ali i pozitivnom okruženju, ističe dekan dr. sc. Branko Wasserbauer.

Dekan se osvrnuo i na ovogodišnje upise te izrazio posebno zadovoljstvo jer karlovačko Veleučilište privlači studente iz cijele Hrvatske te to smatra poticajem za još veće unaprijeđenje akademskih programa.

Na proizvodnji sireva radi, od ukupno 80 studenata prehrambene tehnologije, njih gotovo polovica. Na svaki sir utiskuje se grb Veleučilišta, a studenti u potpunosti nadgledaju proizvodnju, od osnovne sirovine pa do gotovog proizvoda te u sireve dodaju i različite začine. Upravo bi iz tog razloga “Studentski sir” mogao postati još jedan zaštitni znak Veleučilišta ili grada.

– Sirana je pogon u malom te sadržava sve procese u proizvodnji sira, kaže dr. sc. Bojan Matijević, viši predavač koji vodi mlade sirare, te nadodaje kako zasada proizvode samo svježe sireve, no od jeseni planiraju početi i sa proizvodnom polutvrdih i tvrdih sireva. Radi malih kapaciteta, sirevi trenutno nisu namijenjeni široj prodaji.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest