Županija i HCR ponovo udružili sredstva za razminiranje – ovaj put od mina će biti očišćene poljoprivredne površine u Rakovici

– Ovo pokazuje kako zajednički rad, sinergija može rezultirati dobrim rezultatom, kazao je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec na današnjem potpisivanju ugovora o donaciji sredstava za razminiranje minski sumnjivih površina u Rakovici.

Po tom ugovoru Karlovačka županija izdvojit će 350.000 kuna, a HCR ostatak do procijenjenih 900.000 kuna, koliko će trebati za razminiranje 99.904 četvorna metra površina uz Koranu, na pograničnom području uz BiH.

Ovim razminiranjem od mina neće biti očišćeno samo poljoprivredno područje, koje će nakon toga – već u lipnju – biti spremno za obrađivanje, već i pojačana sigurnost na granici. Preostalih 2,2 četvorna kilometra u Rakovici, po planu, od mina bi trebala biti očišćena najkasnije iduće godine.

Karlovačka županija, pak, bez mina bi trebala biti nakon što od njih budu očišćene Brodsko-posavska, što je u planu ove godine, te Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

– Oslobađanjem jedne županije minskog problema, u stvari, oslobađamo i sredstva za razminiranje drugih županija, napomenuo je Jakopec, naglasivši da je Karlovačka za primjer drugima – i po tome što sama izdvaja novac za razminiranje i po suradnji zahvaljujući kojoj se došlo i do 29 milijuna kuna iz europskog fonda.

Tim će novcem od mina, također idući mjeseci, biti očišćene sve poljoprivredne površine u Karlovačkoj županiji. I to će pomoći razvoju poljoprivrede, a onda i gospodarskoj revitalizaciji županije u koju su za razminiranje od 1998. izdvojena 344 milijuna kuna.

– Da smo ih uložili u gospodarstvo, bilo bi zaposleno dvije do tri tisuće ljudi, primjetio je župan Ivan Vučić zahvalivši svima koji su razminiranju doprinjeli, od pirotehničara do donatora, među kojima i lovcima jer se i prihod od lovozakupnine ulaže u razminiranje.

Od 1998., kada je u 14 gradova i općina, bilo minirano 32 četvorna kilometra i 150 četvornih kilometara minski sumnjivog područja, sada je minirano 15, a minski sumnjivog područja 53,4 četvorna kilometra u 10 gradova i općina. Od mina je od 1996. u županiji stradalo 60 osoba, od kojih, na žalost, 15 smrtno.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest