U Nacionalnom svetištu gostovao Tomislav Baran, fonetičar i spiker HTV-a

Još jedna srijeda Velike pobožnosti koja se održava na čast svetom Josipu okupila je velik broj vjernika i hodočasnika u njegovom Nacionalnom svetištu na Dubovcu u Karlovcu, 18. svibnja 2016. Posebno su ovu srijedu Josipu hodočastili župljani Župe svetog Petra iz Supetra na Braču predvođeni svojim župnikom don Tonijem Plenkovićem koji je propovijedao i predvodio misno slavlje u zajedništvu s rektorom Svetišta mons. Antunom Senteom ml. i pavlinom p. Krištofom Rodakom. Svetu misu pjesmom je obogatio župni zbor iz Supetra.

Kao što je i uobičajeno u Josipovim srijedama uslijedilo je svjedočanstvo vjere. Ovu srijedu svjedočio je Tomislav Baran, fonetičar i spiker HTV-a. Tomislav je i autor pjesme “Hvala redovnika” koju je napisao na poticaj svoje supruge Tanje Baran s kojom je i pohodio Josipovo svetište. Na pitanje rektora Sentea Zašto vjeruješ? Baran je odgovorio: – Na ovo pitanje mogu odgovoriti kao i na ono zašto dišem? Ili zašto živim? Zato što mi je to darovano. Niti sam tražio, niti sam pitao. Nema ljepšeg osjećaja nego kad naknadno Bogu zahvalim što mi u nekom trenutku nije ispunio neku moju molitvu ili želju za koju se poslije ispostavi da i nije bila baš nešto.

U dijalogu između rektora Sentea uvijek se obrađuju dvije teme: vjera i Sveti Josip, glavni zaštitnih Hrvatske. Odgovarajući na tu drugu temu Tomislav je kazao: – Sveti Josip je, rečeno modernim rječnikom, ikona muškosti u najplemenitijem smislu te riječi. On je istoznačnica za sve lijepe osobine koje stoje iza pojma muškarac. Kao rijetko tko s pravom zaslužuje izraz da je na sliku Božju. Dodao je da Hrvati trebaju čuvati svoj jezik i ponositi se što kao mali narod imaju tako bogat i raznolik jezik koji se razvija i živi.

Don Toni Plenković propovijedao je o obezvrijeđenosti rada u današnjem vremenu i kulturi prolaznosti, dominantnoj filozofiji današnjeg života koja promiče ideju da je za sreću potrebno ukloniti križ: – Temeljna zadaća kršćana je pokazati da je danas moguće drugačije, da je moguće snagom Božje riječi živjeti potpuno suprotno. Danas smo ovdje da izvučemo neki poticaj i ohrabrenje da nasuprot klimi samodostatnosti i egoizma kao kršćani stvaramo drugačiju klimu – misli su kojima je don Toni završio propovijed.

Posebno je zanimljivo da su Svetište sa hodočasnicima pohodile i tri časne sestre iz reda Kćeri Božje ljubavi koje su u jednom dijelu svojeg redovničkog života služile i u Josipovom svetištu a trenutno su na službi u Supetru: č.s. Blandina, č.s. Benjamina i č.s. Anica.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest