Gradski program za mlade – većina zacrtanih aktivnosti kasni ili se ne provodi

Gradski program za mlade – većina zacrtanih aktivnosti kasni ili se
ne provodi

Program za mlade Grada Karlovca koji je u izradi uključio brojne nevladine organizacije, te dobio potporu gradskih vlasti i konačno bio “amenovan” od Gradskog vijeća, u većini točaka ostao je “mrtvo slovo” na papiru. Ovo je ukratko rezime detaljne analize Povjerenstva za praćenje ovog programa a koja je objavljena ovih dana u publikaciji “Demokracija za 5”. U njoj se, osim stanja vezanog za provedbu gradskog programa za mlade u Karlovcu analiziraju i problemi mlade populacije u Osijeku, Vukovaru i Istarskoj županiji.

Naime, karlovački program za mlade je podijeljen u pet poglavlja dok je zaključak da se u svim segmentima ili ne provodi, ili je provedba kasnila. Na primjer,  Savjet mladih nije saživio, nisu osnovani savjeti po gradskim četvrtima, nije pokrenut projekt poduzetničkog inkubatora za mlade, iz gradskog proračuna nisu osigurana sredstva za obnovu prostora za aktivnosti mladih, ne provodi se sustav poticajne stanogradnje, ne postoji podrška umrežavanju organizacija mladih, stoji u analizi. Nadalje, gradskim vlastima se zamjera kako Karlovac planiraju brendirati kao “grad susreta”, no unatoč tome nije pokrenut proces otvaranja hostela, nisu uvedene dodatne prigradske linije niti je praktično riješen smještaj veće skupine gostiju. Ovo su tek neki zaključci analize koja donosi i instrumente u kojem smjeru treba provoditi gradski program za mlade.

– Rad na unapređenju provedbe Gradskog programa za mlade u Karlovcu velik je doprinos za unapređenje i razumijevanje položaja mladih u društvu. Bitno je bilo analizirati postojeće stanje provedbe Gradskog programa za mlade te kreirati instrumente i alate za evaluaciju onoga čija provedba tek slijedi. Boljka današnjeg društva je mišljenje da su mladi problem, a ne resurs te stoga treba raditi na mijenjanju takvih stavova, stoji u analizi. Kako se navodi, mladi su skupina za koju se treba brinuti, ali i uzimati obzir njihove potrebe, želje i htijenja te da je za cjelokupan napredak i razvoj društva vrlo važna njihova participacija u zajednici.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest