U Karlovcu prezentirana dva hrvatsko – slovenska projekta za EU fondove

U Karlovcu prezentirana dva hrvatsko – slovenska projekta za EU
fondove

U organizaciji Razvojne agencije Karlovačke županije danas su održana dva sastanka razvojnih agencija iz Hrvatske i Slovenije, koji su sudionici u projektima Mladiekoin i Slohra Globalnet. Provedba projekata započela je ove  godine u okviru IPA programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska.

Projekt Promicanja globalne konkurentnosti poduzetnika početnika Slohra Globalnet provodi sedam razvojnih agencija Hrvatske i Slovenije, a vodeći partner je Regionalna razvojna agencija Porin iz Rijeke.

Namijenjen je poduzetnicima koji posluju do 5 godina, a među njima osobama mlađim od 35 godina i ženama neovisno o godinama. Prvi korak u provedbi ovih aktivnosti je razvoj Metodologije za analizu resursa i mogućnosti razvoja poduzetnika te okupljanje i upoznavanje odgovarajućih poduzetnika s obje strane granice. Svaki od projektnih partnera intervjuirao je 15-20 poduzetnika i poduzetnica prema unaprijed sastavljenoj metodologiji te ponudio savjetovanje o trenutno aktualnim poticajima u poduzetništvu te o tome kako može proširiti svoje tržište i da li ima potencijala za izvoz.

U sklopu projekta poduzetnici imaju mogućnost besplatno ostvariti neke od predviđenih aktivnosti, uključujući prezentiranje svojih proizvoda i usluga u katalogu na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku, izradu skraćenog poslovnog plana te promociju proizvoda i usluga na međunarodnom sajmu. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije po programu IPA-komponenta II, slovensko-hrvatska prekogranična suradnja, a ukupna vrijednost iznosi 429.295,60 eura (od toga IPA sredstva 364.901,26 eura).

Projekt Mladiekoin zasnovan je na ideji motivacije mladih ljudi, točnije učenika srednjih škola i fakulteta da sudjeluju u formiranju eko-inovativnih ideja i prekograničnoj suradnji. Vodeću ulogu u projektu (u kojem uz Karlovac, sudjeluju i razvojne agencije iz Kopra, Pivke, Pule, Rijeke i Novog Mesta) ima Razvojni centar Novo Mesto. Aktivnosti u Karlovcu uključivat će rad triju grupa, sastavljenih od sedam učenika, koje će kroz 15-tak radionica tijekom školske godine imati zadatak surađivati u izradi poslovnih planova, a koji će u konačnici biti promovirani. Najbolje ideje za eko-inovacije potencijalno će završiti u proizvodnji. Za učenike će se organizirati i kampovi u sklopu kojih će moći izmjenjivati iskustva s kolegama iz drugih gradova. Uz Medicinsku školu Karlovac, Prirodoslovnu školu Karlovac i Veleučilište u Karlovcu koje sudjeluju na projektu, angažirani su i stručni suradnici, poduzetnici iz tvrtki Interplan, Udruge inovatora i Tvornice turbina.

Ukupna vrijednost projekta je 570.074 eura, dok će od toga Karlovcu biti namijenjeno 37.830 eura.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest