Edison se vraća u život – u njemu projekcije Four River Festivala i Revije mladeži

Edison se vraća u život – u njemu projekcije Four River Festivala i
Revije mladeži

U razdoblju od 7. do 10. rujna Karlovac će u punom smislu riječi biti ispunjen filmskom čarolijom – u sklopu održavanja 16. Filmske revije mladeži i 4. Four river festivala grad na četiri rijeke postaje središnjim mjestom hrvatskog, ali i svjetskog srednjoškolskog filma na kojem će u četiri dana biti prilazana čak 84 filma iz 22 zemlje svijeta. Glavni organizatori događaja Kinoklub Karlovac i Hrvatski filmski savez pripremili su i veliko iznenađenje – naime, svečano otvorenje festivala održat će se u kinu Edison.

Karlovčani će tako barem na jednu večer moći uživati u svojem gradskom kinu, s pravim platnom i pravim kinoprojektorom.

– Grad je već petu godinu zaredom bez kina, a posljednja filmska rola zavrtila se u kinu Edison 2007. godine, baš kada je u Karlovac stigla i Revija, a godinu dana kasnije i Festival. Stoga, kada nam je prije nekoliko tjedana ponuđeno otvaranje Revije i Festivala u tom prostoru, jednostavno nismo mogli reći ne, kazala je Marija Ratković, koordinatorica Revije i Festivala.

Kroz ceremoniju svečanog otvorenja publiku će voditi priznata karlovačka glumica Zrinka Cvitešić, a za glazbeni program zaduženi će biti The Chocolate Nipples i samoborsko-karlovačke vokalne ženske skupine Singrlice.

Filmske će se projekcije uz Edison, održavati na dobro znanim lokacijama – GK Zorin domu, Starom gradu Dubovcu  Knjižnici za mlade u Banjavčićevoj ulici. Posao stroge presude nacionalnim i internacionalnim filmovima pripao je dvojici redatelja, rumunjskom  Andreiu Tanaseu i  hrvatskom Aldu Tardozziju, te mađarskom animatoru Gaboru Rethiu. Ovaj “veliki” žiri odlučuje o devet nagrada, a onaj “maleni”, sastavljen od karlovačkog filmaša Marka Mikšića, plesačice i glumice Tamy Zajec i osvajačice Grand Prixa prošlogodišnje Revije i Festivala Jihye Hwang imat će zadatak prosuditi tko zaslužuje tkz. Žutu zastavu, tj. nagradu za promicanje nenasilja u filmu.

Dodjelu ove nagrade, koja je već prošle godine izazvala niz pozitivnih reakcija, popratit će još dva događaja – debata “Potiče li nasilje na filmu nasilje u stvarnosti?” i radionički program sastavljen od pet radionica, uključujući radionicu maske i šminke i studija slučaja o specijalnim efektima na primjeru filma “Show must go on”.

Jedna od predviđenih aktivnosti u sklopu festivala jest i program “Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima”, koji je zamišljen kao upoznavanje s ostalim srednjoškolskim filmskim radionicama i festivalima iz cijelog svijeta, iz Srbije, Irske,Norveške, Mađarske i Italije.

Niti oni najmlađi neće ostati bez svoje doze filma pa će se tako za njih svaki dan s početkom u 11 sati održavati program Filmski 5+ uz Dukatino.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest