Nakon tri mjerenja i dalje nepoznato tko zagađuje zrak u Dugoj Resi

Nakon tri mjerenja i dalje nepoznato tko zagađuje zrak u Dugoj Resi

Tko zagađuje zrak u Dugoj Resi ostaje otvoreno pitanje i nakon tri izvršena mjerenja kakvoće zraka. Rezultati svih mjerenja danas su prezentirani u dugoreškoj gradskoj vijećnici i po izvješću tvrtke Dvokut Ecro koja je provela sva ispitivanja, jedino je prvo provedeno ispitivanje bilo zabrinjavajuće zbog trenutnih većih povećanih vrijednosti, dok su druga dva u propisanim graničnim vrijednostima. Zanimljivo, prvo je ispitivanje provedeno od 5. do 17. srpnja kad su već kotlovi Pamučne industrije, odnosno VIS-a T7 bili zapečaćeni, odnosno kad je inspekcija već zabranila spaljivanje i suspaljivanje otpadnih ulja u pogonima Pamučne.

– Na osnovi provedenih mjerenja može se zaključiti da bi na godišnjoj razini kakvoća zraka obzirom na PM10(lebdeće čestice) i H2S (sumporovodik) bila II kategorije. Ono što zabrinjava su pojedinačna, kratkotrajna ali intenzivna povećanja koncentracija aromatskih spojeva (toluen, etilbenzen), ponovio je zaključak elaborata prvog mjerenja Gordan Golja koji je vršio ispitivanje. U druga dva mjerenja, rezultati su povoljniji što se, zaključio je Golja, može razmišljati i u smjeru da je jedino prvo mjerenje bilo nenajavljeno pa da su zagađivači “stali na loptu”. Prvo mjerenje je obavljeno ju Dugoj Resi na Jozefinskoj cesti, dok su mjerenja nastavljena od 16. do 21. srpnja u Sv. Petru Mrežničkom i od 3. do 18. kolovoza kod dječjeg vrtića u centru grada.

Kako je kazao gradonačelnik Ivan Baršić, rezultati mjerenja bit će proslijeđeni inspekciji Ministarstva od koje očekuju da utvrde tko je onečiščivač i konačno, uz kazne koje slijede, naplate mu i ne baš jeftine troškove ispitivanja koje je već platio Grad Duga Resa. Na Gradskom vijeću je već predloženo da se instalira stalna mjerna stanica no to, kaže gradonačelnik, nije spravica koja se može kupiti u svakom dućanu, već treba provesti postupak javne nabave i natječaja.

Kako će se iz sva tri mjerenja očito teško utvrditi tko truje Dugorešane, prijedlog je dao Dvokutov stručnjak Davor Babić koji je od okupljenih predstavnika Građanske inicijative zaslužio i aplauz. Kako kaže, osim kakvoće zraka treba mjeriti i emisije na njihovim izvorima – tvorničkim dimnjacima. Predlaže svim “sumnjivcima” – gospodarskim objektima u Dugoj Resi koji bi potencijalno mogli biti zagađivači da sami mjere emisije i, ako nisu krivi, to prezentiraju građanima. Do tada, ovo će zasigurno biti i dalje “vruća tema” u gradu na Mrežnici.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest