Karlovčani na konferenciji idealnih utvrđenih gradova, valjda su nešto naučili

Karlovčani na konferenciji idealnih utvrđenih gradova, valjda su
nešto naučili

Grad Karlovac se predstavio na Prvoj međunarodnoj konferenciji idealnih europskih utvrđenih gradova koja je prošlog tjedna održana u Latviji, priopćila je gradska uprava. Na konferenciji se raspravljalo o načinima kako se stare gradske utvrde mogu sačuvati te u njima istovremeno živjeti, te je potpisana i Deklaracija o suradnji i pokretanju europske mreže utvrđenih idealnih gradova. Karlovac su predstavljale Ana Stavljenić Rukavina, savjetnica gradonačelnika za europske projekte Marina Grčić, savjetnica za europske integracije.

– U Europi danas postoji oko pedesetak utvrđenih idealnih gradova koji su tijekom stoljeća uspjeli sačuvati ili prikladno transformirati svoje utvrde te istovremeno živjeti kao gradska središta, stoji u priopćenju. Pretvorba utvrđenih idealnih gradova iz središta obrane u moderna gospodarska središta koja čuvaju, održavaju i gospodarski koriste svoju kulturnu baštinu je osnovna tema buduće suradnje dogovorene na Prvoj međunarodnoj konferenciji utvrđenih idealnih gradova.

S obzirom na jadno stanje karlovačke Zvijezde, možemo se samo ponadati da ćemo u gradovima koji su uspješno riješili problem propadanja i isisavanja života iz svoje stare jezgre moći pronaći uzor ili kakav dobar savjet.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest