Udruga “Mijau Karlovac” brine o napuštenim mačkama, potpora Grada više nego skromna

Udruga “Mijau Karlovac” brine o napuštenim mačkama, potpora Grada
više nego skromna

Snježana Neuhold, predsjednica Udruge za dobrobit i zaštitu životinja “Mijau-Karlovac”, svoju bitku za prava životinja vodi već više od 25 godina. U Udruzi, koja je osnovana u veljači ove godine, zasad aktivno djeluju još četiri člana.

– U Karlovcu je zaista velik broj mačaka na ulicama koje su svakodnevno izložene brojnim opasnostima, bilo da je u pitanju promet, loše vremenske prilike ili zlostavljači životinja. Naš je cilj sterilizirati što veći broj uličnih mačaka koje nakon postupka želimo vratiti na prirodna staništa ili još bolje, osigurati im odgovarajući smještaj i topli dom, ispričala nam je ova aktivistica dodavši da je od početka ove godine sterilizirano 67 mačaka, a udomljeno njih pedesetak. Također, Udruga je našla smještaj i za deset pasa, a brojne nađene životinje vraćene su svojim vlasnicima nakon što su odlutale.

Preko natječaja za donaciju sredstva udrugama za zaštitu životinja Udruga “Mijau-Karlovac” je od Grada Karlovca dobila 4.000 kuna kojima je podmireno dvadeset sterilizacija, dok je ostatak plaćen iz džepa članova Udruge i njihovih prijatelja. Veliku većinu sredstava, bilo da je riječ o hrani, troškovima liječenja, cjepljenju ili sterilizaciji – financiraju sami. Kako nemaju odgovarajući prostor gdje bi smjestili životinje do udomljenja, za privremeni smještaj također se snalaze sami i u suradnji s volonterima koji ih dobrovoljno smještaju kod sebe.

– Smatramo da su sredstva koja smo dobili preskromna i da bi se Grad Karlovac trebao aktivnije uključiti u financiranje sterilizacije uličnih mačaka, ali i u osiguravanje odgovarajućeg prostora za privremeni smještaj koji nam je prijeko potreban. Veterinarske stanice nam maksimalno izlaze u susret i s njima dobro surađujemo, no iznos od 200 kuna po sterilizaciji i dalje je veliki izdatak, posebno jer su u pitanju naša vlastita sredstava, kaže Snježana, koja uz svoje poslovne i obiteljske obaveze, ali i studij strojarstva na Veleučilištu, “na terenu” provede dnevno i do 10 sati.

Ističe da ju ipak veseli što je sve veći broj građana javlja sa željom da donira hranu, ali i da raste broj udomljenja mačaka, koje najčešće oglašavaju preko Facebooka i Njuškala. Sa svim novim vlasnicima mačaka koje se preko njih udomljuju, Udruga potpisuje ugovor, kojim se obvezuju na odgovarajuću skrb i sterilizaciju.

– Naša udruga nema svoj azil i nismo u mogućnosti prihvatiti sve životinje koje ljudi nađu, a odgovorno tvrdim da je svako sposoban skrbiti o psu ili mački i osigurati mu osnovne uvjete za život stoga molimo građane da prihvate životinju barem na privremeni smještaj. Ljubav i odanost koju mogu pružiti ta mala bića osjećaj koji je teško mjerljiv s bilo kojim drugim, kazala je Snježana te istaknula da joj je želja da se organiziraju legalna hranilišta za mačke (u obliku kućica nešto većih od onih psećih), u kojima bi bile smještene ulične mačke i u kojima bi ih građani mogli hraniti i brinuti se o njima, ali i u kojima bi se moglo pratiti njihovo zdravstveno stanje.

Udruga “Mijau-Karlovac’” poziva sve one koji bi željeli udomiti mačku ili donirati hranu da posjete njihovu Facebook stranicu, te da se jave na mail adresu mijau-karlovac@net.hr ili na broj mobitela 091/597-0624. Broj žiro računa Udruge na koji se mogu uplatiti novčane donacije je 2340009-1110472935.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest