Krenuo projekt za osobe koje su izgubile vid a žive u teže dostupnim područjima

Krenuo projekt za osobe koje su izgubile vid a žive u teže
dostupnim područjima

“Znam, hoću, mogu – pomoć, podrška i edukacija članova za samostalniji život u lokalnoj zajednici” naziv je programa Udruge slijepih Karlovačke županije koji se provodi u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Karlovac. Program je namijenjen slijepim osobama koje su vid izgubile u kasnijem životnom razdoblju te su im pojedine usluge nedostupne, bilo zato što žive sami ili zato što žive na udaljenim, teže dostupnim područjima, posebice na područjima posebne državne skrbi. Provedba će trajati tri godine, a njegovo financiranje osiguralo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, kažu u karlovačkoj Udruzi slijepih.

Korisnicima će se pružiti niz usluga na terenu, od pružanja pravne i psihosocijalne podrške, usluge informiranja o pravima iz socijalne skrbi, posredovanja u ostvarivanju prava, te usluge dostave i prijevoza za obavljanje vlastitih potreba. Omogućiti će im se preventivna zdravstvena zaštita u vidu edukativnih radionica i preventivnih zdravstvenih pregleda. Ovi pregledi održavat će se dva puta godišnje, a uključivat će mjerenje osnovnih zdravstvenih parametara te individualno savjetovanje s liječnikom specijalistom.

– Kako bi se korisnici lakše adaptirali na život bez osjetila vida planirano je i održavanje serije grupnih i individualnih edukativnih radionica za korištenje modernih pomagala za slijepe, a pojedina pomagala korisnicima će biti ostavljena u trajno vlasništvo. Korisnicima će se omogućiti i obuka samostalnog kretanja dugim bijeli štapom kao i stjecanje osnovne informatičke pismenosti na specijaliziranoj informatičkoj opremi, dodaju u Udruzi. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest