Inspektori utvrdili da je Inkasator protupravno naplaćivao opomene

Inspektori utvrdili da je Inkasator protupravno naplaćivao opomene

S obzirom da je prema nalazu Državnog inspektorata povrijeđen Zakon o zaštiti potrošača, posebno u odnosu na naplaćivanje troškova opomena, karlovačka tvrtka u vlasništvu Grada Inkasator morat će vratiti dijelu potrošača vratiti 701 tisuću kuna, koji su po Državnom inspektorati nezakonito stečeni od 1. kolovoza 2010. do 30. lipnja 2011. godine.  Rezultat je to inspekcijskog nadzora Državnog inspektorata koji se tijekom kolovoza zainteresirao za slučaj naplate svake opomene s 30 kuna, o čemu smo već pisali.

S obzirom da je rješenje Inspektorat proslijedio Prekršajnom sudu s prijedlogom mjere oduzimanja protupravno stečene koristi, tako da će svi oštećeni u roku od tri mjeseca dobiti obeštećenje.

Kako piše današnji Večernji list glavni državni inspektor Robert Markt ustvrdio je kako troškovi opomene nisu istaknuti u prodajnom prostoru niti su potrošači na neki drugi način obaviješteni, a također na svakom su računu naplaćeni manipulativni troškovi za usluge obračuna i naplate  naknade za uređenje voda i naplate komunalne naknade, no te usluge nisu javne.

U isto vrijeme, Inspektorat je podnio optužni prijedlog i protiv još dvije gradske tvrtke, Vodovoda i kanalizacije te Čistoće zbog identičnih razloga, jer nisu obavijestili korisnike o svim uvjetima korištenja javnih usluga i te uvjete, uključujući i troškove opomene objavili u medijima.  Vodovod i Čistoća bi ovdje mogle biti kolateralne žrtve Inkasatorovih pravnih propusta jer su oni po poslovnom ugovoru prepustili naplatu svojih usluga Inkasatoru, ali nisu ugovorima amenovali da se opomene naplaćuju. Inkasator za uslugu naplate računa Vodovoda i Čistoće uzima proviziju od visokih 8 %. S obzirom da je teško posumnjati u to da  Državni inspektorat pravilno tumači Zakon o zaštiti potrošača, čini se da su pravna služba i vodstvo Inkasatora uspjeli odraditi dvostruko traljav posao oštetivši prvo dio korisnika, a sad i financijsko stanje i ugled vlastite tvrtke.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest