Bivši maturanti predstavili sadašnjima državnu maturu – nema straha!

Bivši maturanti predstavili sadašnjima državnu maturu – nema
straha!

Savjet mladih Grada Karlovca organizirao je u Gimnaziji predavanje čiji je glavni cilj bio približiti ovogodišnjim maturantima državnu maturu, i to iz prve ruke, od onih kojima su dojmovi još najsvježiji. Naime, predavanje su održali bivši maturanti Gimnazije koji su o državnoj maturi, prijamnim ispitima i samom procesu upisa govorili iz vlastitog iskustva. Ovo opušteno i vrlo zanimljivo predavanje, razbilo je sve predrasude o državnoj maturi te je izazvalo doista velik interes kod maturanata.

Predstavljeno je nekoliko traženijih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pa je tako Nikola Tufeković predstavio Pravni fakultet, Tanja Linta ekonomiju, Zlatko Ofak gostovao je ispred Fakulteta elektronike i računarstva, Tea Andrić predstavila je Filozofski fakultet, a Luka Mavretić Akademiju dramskih umjetnosti.

– Mi smo bili u velikom strahu i panici prije mature, ljudi su od te državne napravili bauk, a zapravo je test kao i svaki drugi. Ako ste maturant Gimnazije bit će vam dovoljno samo ponoviti tjedan prije mature, ustvrdio je Tufeković.

Svi bivši maturanti složili su se kako posebne privatne pripreme njima nisu bile potrebne te da su tek tada shvatili u kolikoj su prednosti pred drugim školama kao maturanti karlovačke gimnazije jer tvrde kako su im te četiri godine školovanja ponudile dovoljno znanja da se državnoj maturi može pristupiti bez straha. Naravno, to ne znači da pripremanje, ponavljanje i učenje nije potrebno, naprotiv, svi oni uložili su puno truda i živaca u državnu maturu, ali ovogodišnjim polagačima poručuju da se ne daju prestrašiti.

U korist maturanata prošlogodišnjim maturanata Gimnazije govore i brojke. Naime, od ukupno 164 prijavljenih na državnu maturi u Gimnaziji Karlovac, njih 105 upisalo je svoj prvi izbor fakulteta, 22 drugi, a svi ostali upisali su jedan od prvih pet izbora.

U sklopu predavanja, Sanja Zanki predstavila je i Savijet mladih grada Karlovca te istaknula kako jedna od osnovnih djelatnosti Savjeta informiranje, obrazovanje i sajetovanje mladih, a upravo su s tom mišlju i organizirali ovu tribinu. Zbog velikog interesa, tribina će se održati ponovo u četvrtak, 22. rujna, također u Gimmaziji Karlovac, a ovoga puta predavanju mogu prisustvovati i učenici ostalih škola.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest