Crna strana karlovačkog gospodarstva: Trećina tvrtki u blokadi preko godinu dana

Crna strana karlovačkog gospodarstva: Trećina tvrtki u blokadi
preko godinu dana

U Karlovačkoj županiji je, prema posljednjim podacima Finanijske agencije od 30. lipnja, insolventno 646 pravnih osoba, što je više od trećine njihovog ukupnog broja, piše današnji Novi list. Popis je tijekom prvog polugodišta povećan za još pedeset tvrtki, dok je ukupni iznos nepodmirenih obveza dosegnuo 494,4 milijuna kuna. To je za 31,7 milijuna kuna ili za čak 6,8 posto više u odnosu na kraj prošle godine. Najviše od svega zabrinjava podatak da je većina insolventnih tvrtki u blokadi dulje od godine dana. Takvih je trenutačno okruglo šest stotina.

– Nažalost, ovaj dug od skoro petsto milijuna teško će ikada biti naplatiti. Riječ je većinom o fiktivnim tvrtkama bez zaposlenih i bez neke značajnije imovine, kaže dr. Zlatko Kuzman, predsjednik Županijske komore Karlovac, koji izlaz vidi jedino u pokretanju lanca stečajeva i likvidacije insolventnih tvrtki.

Insolventnih obrtnika je još i više. Krajem lipnja ove godine bilo ih je 1.296, s ukupnim dugom od 289,2 milijuna kuna. Ukupan dug poduzetnika prema dobavljačima iznosi 1,53 milijarde kuna, dok su potraživanja istovremeno 1,71 milijardu kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest