Toplana prelazi na novi obračun grijanja – u listopadu računi skromni, a onda…

Toplana prelazi na novi obračun grijanja – u listopadu računi
skromni, a onda…

Karlovačka “Toplana” prelazi na novi novi model obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju. Tako će sljedeći računi za grijanje biti obračunati po novoj tarifi – paušalu za “zakupljenu snagu” koji se zaračunava izvan sezone grijanja dok bi za mnoge računi već u studenom,, nakon što “Toplana” upali svoje peći i kotlove, mogli uzrokovati pravi šok na standard.

– Sukladno odredbama Tarifnog sustava, bili smo u obvezi podnijeti prijedlog za određivanje visine tarifnih stavki prema tarifnim grupama (kućanstva ili poslovni potrošači), tarifnim modelima (zajedničko ili zasebno mjerilo) i prema tarifnim elementima (energija, jedinica mjere (kn/kW), snaga (kn/kW) i naknada (kn)), što nam je i odobreno, a time se dosadašnji način obračuna utvrđen kao fiksna naknada isključivo u jedinici mjere kn/m2 ukida, stoji u priopćenju “Toplane”. Kako navode, u novoj sezoni grijanja 2011/2012, “Toplana” će ispostavljati fakture prema stvarno isporučenoj, odnosno preuzetoj toplinskoj energiji u toplinskoj stanici, koja će se raspodijeliti na tarifne kupce na zajedničkom mjerilu.

Tijekom ljetnih mjeseci kad nema isporuke toplinske energije tarifni kupac u obvezi je plaćati samo troškove za zakupljenu snagu.

– Ovakav način obračuna otvara mogućnosti da tarifni kupci na zajedničkom mjernom mjestu savjesnom potrošnjom mogu utjecati na visinu mjesečne potrošnje energije. Prevedeno, ako ste svoj teško stečeni novac uložili u novu stolariju i izolaciju, a susjeda ispod vas da bi se rashladila nemilosrdno “lufta” stan, u konačnici ćete platiti i njezin utrošak toplinske energije. U “Toplani” savjetuju građanima da štede ugradnjom termostatskih ventila na radijatorima kojima mogu optimizirati temperaturu. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest