Vinogradari zadovoljni – 2011. godina bit će upamćena kao natprosječna godina

Vinogradari zadovoljni – 2011. godina bit će upamćena kao
natprosječna godina

Ovo je jako dobra, natprosječna godina, najkraći je vinogradarsko – vinarski raport s ozaljsko-vivodinskog područja iz usta tajnika Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj Darka Vrbaneka. Vrbanek nam je rekao kako je dugotrajna suša prijetila većim štetama, ožegotine na grozdovima nisu izgledale obećavajuće, ali je sve završilo dobro.

– Na južnim lokalitetima gdje je loza cijeli dan na suncu, kod mlađe loze i na laporastim tlima je šteta nešto veća, ali mislim da u globalu ne iznosi više od 10 posto od ukupnog prinosa grožđa, kaže Vrbanek i dodaje da lozi, posebno starijoj koja je dobro ukorijenjena, ne treba više od par kiša u pravo vrijeme. Sušna godina je uvijek bolja od izrazito kišovite, izmjereni šećeri su visoki što garantira dobru kvalitetu vina.

Dobra je okolnost da ove godine nije bilo tuča ni bolesti grožđa. Suša ima svojih prednosti u vinogradarstvu, eventualno manji prinos kompenzira se manjim troškovima proizvodnje.

– Ove je godine bilo manje špricanja, manje uporabe botricitida protiv truleži koji je prilično skup, pa su vinogradari nešto i uštedjeli u procesu proizvodnje, kaže Vrbanek. Iako sve brojke o količini ubranog grožđa nisu zbrojene, a graševina je još na trsovima,  Vrbanek kaže da se može reći kako je berba na standardnoj razini prinosa i kako će 2011. ostati upamćena kao dobra berba.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest