Ministarstvo: Teški metali, dioksini i furani iz Pamučne bili u dopuštenim granicama

Ministarstvo: Teški metali, dioksini i furani iz Pamučne bili u
dopuštenim granicama

Ministarstvo zaštite okoliša danas se službenim priopćenjem očitovalo o mjerenju teških metala, dioksina i furana obavljenom po nalogu inspekcije 30. lipnja i 1. srpnja u pogonima bivše “Pamučne inudstrije”, dakle prije pečaćenja kotlova u energani. Kako se navodi u priopćenju,   utvrđeno je da izvor emisije, emisijske koncentracije teških metala, te emisijske koncentracije dioksina i furana udovoljavaju Uredbi o graničnim vrijednostima emisije onečišćujućih tvari u zrak iz stacionarnog izvora, što znači da su izmjerene vrijednosti ispod propisanih graničnih vrijednosti.

Međutim, u “Pamučnoj” se ipak prekršila odredba o dozvoljenom udjelu opasnog otpada u uljima namijenjenim spaljivanju, baš zbog čega je zabranjeno daljnje suspaljivanje, odnosno privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti gospodarenja opasnim otpadom – spaljivanje otpadnih ulja.

– Osim naređenog mjerenja emisija u zrak, na zahtjev inspekcije zaštite okoliša je 9. lipnja 2011. godine obavljeno i uzorkovanje otpada (otpadno ulje) s dva mjesta i to iz dovodnog cijevnog sustava u kotao u kojem se suspaljuje otpadno ulje i iz čeličnog spremnika od 1.000 m3 u kojem se skladišti opasni otpad (otpadno ulje). Uzimanje uzoraka obavili su predstavnici ovlaštenog laboratorija Zavoda za javno zdravstvo “dr Andrija Štampar” iz Zagreba radi određivanja njihovih svojstava za termičku obradu, priopćila je glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša Kata Gojević.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest