Maradin uvjeren: Centar će u potpunosti biti financiran bespovratnim novcem EU

Maradin uvjeren: Centar će u potpunosti biti financiran
bespovratnim novcem EU

Centar za gospodarenje otpadom čija se gradnja procjenjuje na oko 200 milijuna kuna bit će financiran bespovratnim sredstvima Europske unije i to iz strukturnih fondova te Karlovačka županija s tim dijelom ovog, za Županiju najkrupnijeg kapitalnog projekta više nema nikakve veze. Ovo je na današnjoj sjednici Županijske skupštine izjavio pročelnik za prostorno planiranje Marinko Maradin dodavši da financiranje ovog projekta rješava Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, odnosno RH. No, na nama je, kaže Maradin, da pripremimo svu potrebnu dokumentaciju jer bez nje nema europskog novca.

– Kako bi očekivali novac iz EU moramo imati potrebnu dokumentaciju. Instrumenta osiguranja neće biti jer nema povrata novca, ali će biti studija izvodljivosti, koja treba pokazati da je projekt ekonomski samoodrživ, rekao je s govornice Maradin dodavši kako je upravo najvažniji dio projekta dokaz da Centar neće zagaditi okoliš.

– Nemamo tu što filozofirati, moramo pripremiti dokumentaciju, ovo je prvi takav sporazum koji će biti sklopljen u narednih dvije do pet godina i kad se projekt završi moramo imati dokaze prema EU da se sredstva iskoriste. Žurimo se jer je velika vjerojatnost da ćemo dobiti financijska sredstva u visini 100 posto, kaže Maradin.

Zanimljivo je da Maradin koji je dosad bio najeksponiranija osoba ispred Županije u ovom projektu, te često bio na meti ekoloških aktivista s kojima vodi i privatnu parnicu zbog klevete, sada odlazi u drugi plan. Kako je sam rekao, nakon što je najveći dio posla u njegovom resoru odrađen, sve preuzima Centar za gospodarenje otpadom d.o.o. i njezin direktor Zdravko Marčetić. Znači “vrući krumpir” sada dolazi u njegove ruke. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest