Natječaj Moja prva knjiga – mladi autori oduševili, slikovnice i dalje u modi

Natječaj Moja prva knjiga – mladi autori oduševili, slikovnice i
dalje u modi

Dodjelu nagrada pobjednicima državnog natječaja “Moja prva knjiga” održanoj u Gradskom kazalištu “Zorin dom” došao je danas popratiti velik broj Karlovčana koji su na taj način došli dati podršku malim autorima iz svih dijelova Hrvatske, a koji su pokazali kako u naletu likovno – literalne inspiracije mogu stvoriti krasne i zanimljive priče. Riječ je o natječaju koji se organizira već sedmu godinu zaredom za učenike osnovnih škola i koji se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite priče, od kojih se najbolje dječje slikovnice u konačnici i tiskaju.

– Veseli nas činjenica da svake godine zaprimamo sve veći broj prijava iz cijele Hrvatske. Prilikom ocjenjivanja na dječji uradak gledamo kao zaokruženu cjelinu jer mali natjecatelji sami pišu i crtaju svoju slikovnicu, a u obzir se naravno uzima i dob budući da je riječ o radovima djece stare od 6 do 14 godina, kazala je Romana Leko, predsjednica Centra za neohumanističke studije te nadodala da su na natječaj stigla 632 rada iz 150 osnovnih škola diljem Hrvatske, a 17 odabranih priča tiskano je u 10 slikovnica.

Težak zadatak odabrati najbolje imao je žiri u sastavu suradnika iz Centra za neohumanističke studije te priznatih hrvatskih književnika Tita Bilopavlovića i Sanje Pilić, koji u projektu sudjeluju od samog pročetka.

– Svake se godine iznova oduševim kolika je kreativnost malih autora te koliku dozu maštovitosti i rada unesu u svoju priču. Tematika njihovih djela je doista raznolika: od ljubavi, prijateljstva, ekoloških problema, problema nasilja među mladima pa sve do nadrealnih priča u kojima su nerijetko i sami akteri, kazala je Sanja Pilić te dodala da su još uvijek djevojčice te koje se češće javljaju na natječaj, kao i da su brojni klinci u stvaralačkoj akciji kroz godine pokazali kao mlade nade hrvatske književnosti za neka buduća vremena.

Od ukupno sedamnaest tiskanih priča, njih trinaest je odabrano od strane žirija, dok su četiri odabrane prema posebnim kategorijama – u kategoriji  šarmantne priče nagradu je odnijela učenica četvrtog razreda Đina Radovanović iz Korčule za priču “Vesela susjeda” dok je u kategoriji društveno angažirane priče odabran “Vuk vegetarijanac” Josipe Krajina, učenice prvog razreda iz Hrvatskog Leskovca. Posebnu nagradu Grada Karlovca dobile su dvije učenice OŠ Braće Seljan iz Karlovca, Rea Purgar (2.razred) za priču “Spas u zadnji čas” i Mia Krivokuća (3.razred) za rad “Stanovnik u čarobnom drvetu”. U predvorju Zorin doma mogle su se razgledati sve slikovnice koje su pristigle na natječaj, a one u tiskanom izdanju i kupiti. Svečanost dodjele nagrade svojim su nastupom uljepšali i Cicibani, poznati karlovački dječji zbor te članovi Plesnog studija 23, a izvedena je baletna predstava na temelju priče “Kod kuće je najljepše” učenice trećeg razreda Inje Munić iz Zagreba, koja je ovogodišnja pobjednica u kategoriji maštovite priče izabrane kao predloška za kazališnu predstavu, a koji su izveli članovi Dječji studio Zorin doma.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest