Transparency International – dužnosnici neinformirani a pravdaju se preuzauzetošću

Transparency International – dužnosnici neinformirani a pravdaju se
preuzauzetošću

Transparency International Hrvatska već petu godinu provodi akciju “Imamo pravo znati”, s ciljem informiranja građana o temeljnim značajkama Zakona o pravu na pristup informacijama, kao i poticanja tijela javne vlasti da ovaj zakon počnu odlučnije i dosljednije provoditi. Također, kroz ovu akciju, koja se provodi neposredno prije najavljenih izbora u prosincu, nastoje uputiti javnost i u Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

U sklopu kampanje, koja se provodi u razdoblju od 15. rujna do 15. listopada u 15 gradova diljem Hrvatske, jutros je u Karlovcu postavljen štand na Trgu Josipa Broza (kod Kauflanda) na kojem su se Karlovčani mogli više informirati o ovim zakonima.

– Iako je Zakon o pravu na pristup informacijama usvojen sad već davne 2003. godine, tijela javne vlasti još uvijek nisu niti dovoljno otvorena niti pružaju dovoljno potrebnih informacija građanima o pitanjima na koje oni imaju pravo dobiti odgovor, kazao je Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala te pojasnio da prema rezultatima istraživanja koje je na reprezentativnom uzorku za TIH provela agencija Promocija Plus 1. i 2. rujna čak trećina građana ne zna da su završili pregovori između Hrvatske i Europske unije, a preko 40 posto je nezadovoljno informacijama koje su objavljene o rezultatima pregovora.

– Ovaj je zakon jedan je od ključnih za suzbijanje korupcije, a za njega zna svega 44 posto građana dok njih skoro 80 posto smatra da tijela javne vlasti ne pružaju dovoljno informacija iz svog područja djelovanja. Da bi situacija krenula nekih pozitivnijim smjerom smatramo da je definitivno potrebno poraditi na edukaciji dužnosnika koji obnašaju neku od funkcija u javnoj vlasti, a koji svoju “neinformiranost” najčešće pravdaju prezauzetošću, rekao je Petrović te nadodao da će TIH i dalje aktivno i uporno raditi na informiranju građana o njihovim pravima i kada kampanja završi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest