Kako potaknuti zapošljavanje u KŽ – sad imamo novu Strategiju, čekamo provedbu

Kako potaknuti zapošljavanje u KŽ – sad imamo novu Strategiju,
čekamo provedbu

Čak 13 tisuća ili 9,1 posto manje ljudi nego prije deset godina, udio staračkog stanovništva od 20,6 posto i daleko previsokih 46,9 posto stanovništva bez srednje stručne spreme podaci su koji otežavaju ionako tešku sliku tržišta rada i mogućnosti za zapošljavanje u Karlovačkoj županiji. Kako bis ee u narednih godina negativan trend zapošljavanja promijenio, izrađena je Strategija razvoja ljudskih potencijala koja je jučer predstavljena i Gospodarsko – socijalnom vijeću Karlovačke županije.

– Registrana nezaposlenost u Karlovačkoj županiji iznosi 24,8 posto no dugotrajno gledano ipak se nešto kreće nabolje, rekao je Robert Babić iz karlovačkog Zavoda za zapošljavanje usporedivši današnjih 11 tisuća nezaposlenih sa onih katastrofalnih 17 tisuća iz 2002. godine. Kako dodaje, Strategija je osmišljena s vizijom koja bi u budućnosti Karlovačku županiju napravila regijom fleksibilnog i aktivnog tržišta rada no to se može samo otvaranjem novih radnih mjesta. O ovom problemu očitovao se i dopredsjednik GSV- Nikola Badovinac koji je unatoč ne preoptimističnim pokazateljima izrazio nadu da će budućnost donijeti bolju perspektivu nezaposlenima i radnicima.

– Gospodarstvo treba pokrenuti i koliko god činimo na lokalnom nivou čini se da nešto fali i s državne razine, rekao je Badovinac. Kako je objasnio, čak i oni ulagači koji žele investirati susreću se s problemom neriješenih zemljišnih knjiga, vlasništva.

– Uvjeren sam da će ulazak Hrvatske u EU ipak donijeti pozitivne pomake na području Karlovačke županije te da ćemo tada bolje iskoristiti svoj položaj, autoceste a i gradnju buduće nizinske pruge, zaključio je Badovinac.

Kako Strategija ne bi bila samo još jedan lijepo zamišljen plan na papiru, za osiguranje njezine provedbe osnovano je Vijeće za tržište rada. Prvi put u jednom ovakvom tijelu sjede predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora koji će donositi planove aktivnosti i kontrolirati njihovu provedbu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest