Sutra predstavljanje obnovljenog oklopnjaka Sokol 1 iz Domovinskog rata

Sutra predstavljanje obnovljenog oklopnjaka Sokol 1 iz Domovinskog
rata

Dan neovisnosti Republike Hrvatske kojeg slavimo 8. listopada Gradski muzej Karlovac obilježit će predstavljanjem restauriranog oklopnog transportera iz Domovinskog rata Sokol 1.

Sokol je improvizirano borbeno vozilo kakva su se u Hrvatskoj počela proizvoditi u svibnju 1991. godine. Kako kažu u Gradskom muzeju čiju će zbirku odsad krasiti restaurirani Sokol, ova vozila su dio povijesti stvaranja slobodne, neovisne Republike Hrvatske, ona svjedoče o snazi i želji hrvatskog čovjeka, njegovoj domišljatosti i odlučnosti da obrani domovinu.

– Prvi oklopni transporter nazvan Sokol izrađen je u rujnu 1991. godine za potrebe logistike Borbene grupe Lasinja. Ovaj oklopnjak za prijevoz pješaštva nastao je preradom kamiona Zastava 640 iz voznog parka Jamnice. Prerađen je u Autoservisu Borongaj u Zagrebu i predan pripadnicima Borbene grupe Lasinja koji su ga koristili za logistiku i prijevoz ljudi. Nije poznato što se dogodilo sa Sokolom nakon osvajanja Lasinje 8. listopada 1991. godine, kazala je ravnateljica Muzeja Hrvojka Božić.

Zanimljivo, prva borbena akcija u kojoj je korišten Sokol 1 je izvlačenje trojice boraca izvidničko – diverzantske skupine Hrvatske vojske iz tvornice u Jamničkoj Kiselici, 11. listopada 1991. godine a zatim se do kraja studenog 1991. godine upotrebljavao za prijevoze vojske na najopasnijim dijelovima bojišnice uz rijeku Kupu.

– Vozilo se odbačeno i vrlo lošem stanju nalazilo kod Lovačkog doma u Pokupskom gdje su ga uočili pripadnici JVP Grada Karlovca. Velikim angažmanom zapovjednika vatrogasne postrojbe gospodina Miroslava Radea, gospode Ivana Stepića i Dubravka Halovanića prevezeno je u Karlovac gdje su ga u potpunosti obnovili pripadnici karlovačke vatrogasne postrojbe, kazala je Božić.

Na predstavljanju Sokola 1 u četvrtak u 10 sati na prostoru nekadašnje vojarne na Turnju te njegovom nastanku i korištenju svjedočit će branitelji koji su prije dvadeset godina sudjelovali u izradi ili bili dio posade. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest