Revitalizacija Zvijezde prespora, treba graditi replike, po modelu Žitne k.

Revitalizacija Zvijezde prespora, treba graditi replike, po modelu
Žitne k.

Zvijezda je kulturno nasljeđe grada koje je od svjetske važnosti na čijoj bi promidžbi definitivno trebalo više poraditi. Polazište za prezentaciju mogle bi biti naplatne kućice gdje bi se turistima dijelili letci s informacijama o ovoj atrakciji nakon čega bi se onda mogli odlučiti o posjeti našem gradu prije odlaska na more, kazao je predsjednik karlovačkog ogranka HSLS-a Dragutin Belavić na press konferenciji održanoj u stranačkim prostorijama na temu revitalizacije Zvijezde. Kao i ostale stranke, HSLS je zadnjih tjedana intenzivirao djelovanje pa očito neće biti gradske teme koju do izbora neće pretresti na nekoj od tiskovnih konferencija.

Kako je danas objasnio Belavić, u svom programu revitalizacije predlažu dva modela šetnica koje bi prema njihovom mišljenju oživjele Zvijezdu.  Vanjska staza bila bi izvan bedema i šančeva u dužini 2.360 metara, dok bi se unutarnja linija išla po šančevima u duljini 1.950 metara. Staru gradsku jezgru vrednuju u nekoliko kategorija, objašnjava Belavić, parkovi i šančevi, bastioni i bedemi, ulice i trgovi i u konačnici zgrade. HSLS-ovci smatraju da bi uređenje staze trebao biti samo početak revitalizacije te da bi nakon toga slijedila obnova prema “unutra”. Zauzimaju se za obnovu zgrada po modelu Žitne kuće, tj. stvaranjem replika.

– Najvažnije točke na unutarnjoj pješačkoj stazi su bastioni koji nisu dovoljno prezentirani javnosti, posebno Koruški i bastion Sv. Josipa. Predlažemo da se na svaki bastion stavi ploča i navede na njemu po čemu je značajan, kazao je Belavić. Dodaje kako smatra da dosadašnja revitalizacija ide presporo i da bi se trebao oformiti Upravni odjel za revitalizaciju Zvijezde koji bi do detalja razradio program obnove,a koji bi bio sastavljen od stručnog kadra koji je već zaposlen u gradskoj upravi, kazao je Belavić te nadodao da su dobri primjeri dosadašnje revitalizacije milenijski bal koji se posljednje dvije godine organizira na trgu povodom Dana grada, kao i obnova Trgovačko-ugostiteljske škole i Veleučilišta.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest