Djeca na udaru reklama: Krenuo edukativni projekt kako ih zaštititi

Djeca na udaru reklama: Krenuo edukativni projekt kako ih zaštititi

Djeca, posebice učenici nižih razreda osnovne škole, nedovoljno su informirani i educirani kao potrošači. Svakodnevno su “zasipani”  brojnim reklamama od strane različitih medija, posebice putem televizije i interneta. U današnje vrijeme mališani sve ranije postaju “stručnjaci” za kompjuter i dobro informirani stoga industrija oglašavanja sve više pozornosti posvećuje upravo njima – 75 posto djece  iz dobne skupine od 6 – 10 godina ima računalo u svojoj sobi, a internet je postao neizostavnim dijelom učenja koje predviđaju postojeći nastavni programi, kazao je dopredsjednik Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca “Korana” Željko Tomašić prilikom prezentacije projekta “Djeca kao potrošači” koja je održana u prostorijama Obrtničke komore.

– Djecu se treba upoznati s njihovim osnovnim pravima jer kao potrošači imaju pravo na izbor, imaju pravo znati što jedu i s čim se igraju. Rezultate možemo postići jedino informiranjem i edukacijom, nikako zabranama. I tu nastupate upravo vi, profesori i učitelji, koji zajedno s roditeljima činite onu bitnu kariku u odgoju djeteta, kaže Tomašić.  Uz odgovarajući pristup, dodaje, treba im znati pojasniti da sve što vide na reklamama nije tako dobro i korisno kako reklama govori.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji su objavljeni u hrvatskom izdanju National Geographica za razdoblje od 1997. do 2002. godine,  povećanu tjelesnu težinu imalo je 11 posto djece, a pretilo bilo njih 5.2 posto.  Danas je pristup djece nezdravoj hrani danas još veći jer se u blizini škola nalaze trgovine mješovitom robom i kiosci brze hrane. Odrasli, kažu u u udruzi “Korana”, svoju odgovornosti prema zdravlju, sigurnosti i potrošačkoj pismenosti mladih naraštaja trebaju preuzeti i tijekom proizvodnje i označavanja prehrambenih proizvoda za djecu.

Edukacijski projekt koji je započeo ovimj predavanjem realizirat će s oko dvije tisuće učenika nižih razreda iz deset karlovačkih osnovnih škola. Do kraja prosinca njima će se održati edukativno – informativna predavanja i podijeliti prigodni tiskani materijal.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest