HŽ je javno poduzeće, treba ih tužiti zbog uskraćivanja informacija

HŽ je javno poduzeće, treba ih tužiti zbog uskraćivanja informacija

Kao što smo već pisali, karlovačka inicijativa Stop korupciji je od Hrvatskih željeznica zatražila ugovore o gradnji novog željezničkog stajališta u Karlovcu i eventualne anekse tih ugovora s pripadajućim ugovornim troškovnicima te ovjerenu građevinsku knjigu po nadzoru. No, HŽ je za razliku od prijašnjih upita medija, odgovorio kako “po Pravilniku kojeg je donijela Uprava HŽ infrastukture d.o.o. a u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka navedeni traženi podaci predstavljaju poslovnu tajnu”.

– Hrvatske željeznice su javno poduzeće i kao takvo može ga se smatrati tijelom javne vlasti. Dakle, moraju po zakonu pružiti informaciju vezanu uz svoje poslovanje. Nikakvih poslovnih tajni kod javnih poslova ne bi smjelo biti, rekao je za KAportal Dragan Zelić, izvršni direktor Gonga, udruge koja se bavi nestranačkim nadgledanjem izbornih procesa, ali je u posljednje vrijeme vrlo aktivna u kontroli financiranja predizbornih kampanja i pitanjima transparentnosti javnih službi i njihovih poslova.

Zelić nam je rekao kako je proglašavanje ovakvih poslova tajnom izravno narušavanje načela transparentnosti, neprihvatljivo uskraćivanje informacija jedne državne tvrtke i zaključio je kako građani udruženi u inicijativu “Stop korupciji” nikako ne bi trebali stati, već bi ovaj slučaj trebali predati na Upravni sud.

Objašnjenje zašto je gradnja običnog željezničkog stajališta odjedanput svrstana u domenu “poslovne tajne” HŽ-a zatražili smo pismeno i od glasnogovornice Zdenke Francetić no još nismo dobili odgovor. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest