Kopali strojno umjesto ručno i ipak oštetili korijenje između dvije platane!

Kopali strojno umjesto ručno i ipak oštetili korijenje između dvije
platane!

Dosadašnji radovi u Nazorovoj ulici ukazivali su da će drvored stoljetnih platana ostati nedirnut, no jučer je, prilikom poprečnog kopanja vodovodnog kanala za priključak OŠ Braće Seljan, između šeste i sedme platane, došlo do nepotrebnog oštećivanja korijenja koje bi moglo dovesti do toga da neke od platana ipak neće preživjeti radove.

Građevinski incident primijetio je Davor Petračić, ovlašteni građevinski inženjer i član građanske inicijative za spas platana i odmah upozorio na to direktora Vodovoda i kanalizacije Ivana Mrzljaka, voditelja gradilišta i nadzornog inženjera od kojeg je zatražio da se sada pristupi saniranju štete koliko je to moguće.

– Protivno svim pravilima struke, zaključcima donesenih u pregovorima Grada, ekološke udruge Pan i građanske inicijative, ovaj zahvat kopanja kanala za polaganje vodovodnih cijevi prema školi izveden je strojno, a ne ručno, kaže Petračić. Kako nam je rekao, tom je prilikom stroj jednostavno potrgao korijenje na manje od 50 cm od stabla. Riječ je o korijenima od kojih su neki debeli i po 15-ak centimetara.

– Radi se o kanalu metar dubine i izvođač je morao naći načina da ručnim kopanjem najkrupnije korijenje ne potrga. Šteta je počinjena, vrijeme će pokazati kolika, nastavio je Petračić i dodao da se danas pojavio i na koordinaciji predstavnika Grada, naručioca i izvođača koja se redovito sastaje po pitanju radova u Nazorovoj kako bi im priopćio što se jučer dogodilo. Svi su ostali iznenađeni, ali su se na gradilištu površinskim otkopavanjem uvjerili da je zaista došlo do uništavanja krupnog korijenja između dvije platane.

– Na gradilištu sam inzistirao da ovaj incident uđe u građevinski dnevnik tako da, ako se pokaže s vremenom da je šteta po platane napravljena, znamo na koga adresirati odgovornost, zaključio je Petračić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest