Čistoća troši 8 tisuća kubika pitke vode za pranje ulica – da koriste rijeke bilo bi im skuplje

Čistoća troši 8 tisuća kubika pitke vode za pranje ulica – da
koriste rijeke bilo bi im skuplje

Karlovačka Čistoća d.o.o. ove godine planira potrošiti 8 tisuća kubika pitke vode za što će drugom gradskom poduzeću Vodovod i kanalizacija platiti oko sto tisuća kuna. U vrijeme kad se o vodi poslije nafte počinje govoriti kao o novom dragocjenom prirodnom resursu koji košta sve više i sve više svjetske populacije oskudijeva pitkom vodom, pranje ulica iz vodovoda čini se prilično velikim luksuzom. Svjesni su toga i u obje karlovačke tvrtke, iz Vodovoda su nam poručili kako smatraju da “pranje ulica vodom iz vodoopskrbnog sustava grada nije optimalno rješenje, međutim to ne utječe na kvalitetu i količinu vode koju isporučujemo našim korisnicima.” Za Vodovod je Čistoća kao i svaki drugi potrošač i šalju im redovito fakture za prosječnu potrošnju od 716 kubika mjesečno. Za prvih devet mjeseci fakturirano je 92.751,12 kuna uključujući PDV.

U Čistoći imaju ponešto drugačije mišljenje o racionalnosti. U nepotpisanom pisanom odgovoru na naša pitanja iz Čistoće su nas obavijestili da za ovu radnu operaciju pranja Čistoća puni svoje cisterne vodom na hidrantu isključivo na lokaciji parkirališta ispred hotela Korana i voda se puni preko hidrantskog nastavka s ugrađenim vodomjerom. Razlozi za pranje ulica pitkom vodom su po objašnjenju Čistoće tehničke naravi, od kojih su najvažniji jednostavna i jeftina oprema za punjenje bez potrebe za dodatnom radnom snagom i posebnom opremom, dostupnost mjesta za punjenje 24 sata dnevno i garantirana čistoća preuzete vode.

Kao alternativa, moglo bi se puniti cisterne vodom iz korita nekih od karlovačkih rijeka, ali u Čistoći kažu kako bi troškovi samo porasli. Naime, to zahtijeva dodatnu opremu, usisne pumpe i dodatnu radnu snagu raspoloživu 24 sata na dan, treba urediti cisternama prilaze rijekama. Na kraju, upitna je čistoća vode posebno kod visokih ili niskih vodostaja i posljedično higijena opranih površina.

U Čistoći ne smatraju da je pranje prometnica pitkom vodom neracionalno kad se uzmu u obzir relativno niski troškovi. Naime, za usporedbu, količinu vode za pranje ulica prema tvrdnjama iz Čistoće godišnje ekvivalentna je potrošnji vode jedne zgrade od pedesetak stanova. S druge strane, gledajući globalno i ekološki svjesni su da je trošak vode visok. Shodno tome unatrag nekoloko godina Čistoća d.o.o. smanjuje učestalost pranja kolnika vodom iz cisterni, a pojačava strojno čišćenje prilikom kojeg se troši bitno manje vode, a higijena ulica ostaje na gotovo istoj razini. Iz Čistoće poručuju da će taj trend nastaviti do minimuma potrošnje vode za pranje, a da higijena grada ostane na prihvatljivoj razini.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest