Gimnazija kao Europska unija – kreće projekt u kojem će razredi “glumiti” države članice

Gimnazija kao Europska unija – kreće projekt u kojem će razredi
“glumiti” države članice

Gimnazija Karlovac na jedan će dan u listopadu postati ”Europska unija u malom”, i to u sklopu projekta ”Europa u mojoj školi” koji se aktivno provodi od početka školske godine i u kojem sudjeluju svi učenici i djelatnici ove obrazovne institucije.

– Cilj našeg projekta je da u ovoj godini, kada Hrvatska i službeno ima priliku postati dio Europske unije, na neki način otvorimo vrata Europe kako učenicima naše škole tako i njihovim vršnjacima u gradu i pobliže ih upoznamo sa povijesti i kulturom postojećih članica ove zajednice naroda. Želimo da se budući intelektualci dobro upoznaju sa svim mogućnostima koje pruža Europska unija te da se pravovaljanim informiranjem smanji euroskepticizam koji je još uvijek izrazito prisutan kod mladih ljudi, kazala je voditeljica projekta i gimnazijska profesorica engleskog jezika Jelena Despot.

Svaki od ukupno 24 razreda u gimnaziji na početku je školske godine nasumičnim odabirom ”postao” jedna od država članica – budući da Unija broji 27 članica, jedan razred predstavlja sve tri baltičke zemlje, jedan Rumunjsku i Bugarsku, a jedan Hrvatsku. Učenici imaju zadatak kroz timski rad istražiti i predstaviti svoju zemlju u aspektima povijesti zemlje, geografskih specifičnosti, kulture, jezika i brojnih drugih značajki. Na dan prezentacije svaki će razred učionicu transformirati u ”svoju” državu, istaknuti nacionalna obilježja te predstaviti glazbu, običaje i ostale karakteristike zemlje.

Profesorica Despot je naglasila da su projekt odlučili prezentirati prije referenduma o ulasku Hrvatske u EU kako bi njegova učinkovitost bila što veća te poziva sve Karlovčane da posjete Gimnaziju Karlovac 28 . listopada i informiraju se o svemu što ih zanima o članicama Europske unije.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest