Svjetska zajednica udruga za fortifikacije u Karlovcu i Sl. Brodu

Svjetska zajednica udruga za fortifikacije u Karlovcu i Sl. Brodu

Po prvi puta u 22 godine postojanja, Međunarodna zajednica udruga za povijesne fortifikacije (IFC) svoju godišnju skupštinu održava u Hrvatskoj, točnije u Karlovcu i Slavonskom Brodu. Zajednicu čine udruge iz Velike Britanije, Francuske, Nizozemske, Belgije, Luksemburga, Njemačke, Švicarske i Hrvatske (koje su se i okupile na ovoj godišnjoj skupštini, uz goste iz Srbije) te Češke i SAD-a, koje ovog puta nisu poslale predstavnike. Skupštinu prate i novinari specijaliziranih povijesnih i vojnih časopisa, poput londonskog “Forta”.

Kako je predsjednik zajednice, švicarski general u miru Luc Fellay kasnio u dolasku te se sudionicima pridružio tek u poslijepodnevnom dijelu druženja u Karlovcu, na press konferenciji u Gospodarskoj komori novinarima se obratila potpredsjednica udruge Andrea Theissen, koja je istaknula zadovoljstvo što su prvi puta u Hrvatskoj.

– U svom radu primarno se fokusiramo na zaštitu fortifikacija i razvoj njihove uloge danas, ne samo zbog povijesti, već i zbog ljudi koji žive u njima, kao i turista koji su uvijek posebno zainteresirani za povijesne utvrde. U nekim zemljama ima više problema, u nekima manje, no svima su nam slični i problemi i ciljevi te vjerujemo kako će naša iskustva koristiti i Hrvatskoj, pogotovo Karlovcu i Slavonskom Brodu – kazala je Theissen, a kao pozitivan primjer iskorišten je nedavni zahvat na brodskoj utvrdi koji je bio vrlo rizičan i pomoglo je upravo veliko iskustvo koje predstavnici IFC-a imaju iz sličnih zahvata u svojim zemljama.

Predsjednik hrvatske Nacionalne udruge za fortifikacije Stjepan Lončarić naglasio je kako je riječ o vrijednim poznanstvima koja se mogu jako dobro iskoristiti, što kroz primjere kao zahvat na brodskoj utvrdi, što u planovima koje Karlovac i Slavonski Brod imaju u smislu pristupa europskim strukturalnim fondovima.

O tome je govorila i Vesna Rajković iz Ministarstva turizma, koje je konkretno Karlovcu obećalo svu potrebnu pomoć u programima s kojima će se uskoro ići prema EU fondovima.

Gosti su jutro proveli u šetnji karlovačkim parkovima, od miljokaza do vatrogasne brigade. Posebna pozornost posvećena je bastionu Svetog Josipa, dok su poslijepodne posjetili Kamensko, Turanj, Martinšćak, a potom se uputili na Stari grad Dubovac gdje su im gradske povijesne udruge pripremile bogat program. Sutra posjećuju Slavonski Brod.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest