Slunjska brda: Donatore izigrali, motocross izvisio, što s tim prostorom?

Slunjska brda: Donatore izigrali, motocross izvisio, što s tim
prostorom?

Još početkom prošlog desetljeća jedno od najpoznatijih motocross trkališta u bivšoj Jugoslaviji, ono na Slunjskim brdima bilo je u potpunosti izvan funkcije i prekriveno minama kao posljedicom ratnih zbivanja na ovom području.

U razminiravanje 180 tisuća kvadrata bivše staze krenulo se početkom 2002. godine uz pomoć sredstava austrijskih rotarijanaca, koji su prikupili 217 tisuća eura i koji su kao jedini uvjet postavili da ova, možda i najatraktivnija motocross staza u ovom dijelu Europe profunkcionira u roku dvije godine, te da se jedanput godišnje organizira “Rotary Cup”.  Gotovo desetljeće otkad je u ljeto 2002. godine u potpunosti teren očišćen od mina, staza je i dalje neiskorištena, zapuštena i zarasla u korov.

– Lokalna samouprava i Hrvatski autoklub koji su i službeno stajali iza ovog projekta, nisu održali svoje obećanje i staza nažalost do današnjih dana nije obnovljena. Smatram da je ovo crna mrlja na projekt suradnji koja je imala potencijala i mogla biti vrlo korisnom za sve nas, rekao je za KAportal član karlovačkog Rotary kluba Krešimir Veble dodavši kako su donatori odradili svoj dio dogovora, te je na kraju ispalo da su – izigrani.

– Prostor motocross staze je bio očišćen na vrlo kvalitetan način, dok je staza izgledala kao da je “pokošena”. Tada se i financijski pogodovalo daljnjoj obnovi no interesa unatoč obvezi i dogovoru nije bilo.

S druge strane, Juraj Palajsa, tajnik Autokluba Karlovac kaže da su glavni “kamen spoticanja” obnovi bile i ostale financije, ali i neriješeni imovinsko – pravni odnosi. Također, kaže da prema Zakonu od sportu svi objekti pripadaju u nadležnost gradova, u ovom slučaju Grada Karlovca.

– Staza se nalazi na privatnim parcelama i procjenjuje se da je 30-tak vlasnika i suvlasnika na tom području, dok naš dio čine svega dvije parcele. Pitanja imovinskih odnosa na ovom području još uvijek nisu razjašnjena i ne možemo krenuti u konkretnije rješavanje problema bez prethodne reambulacije za koju se nadamo da će će uskoro biti provedena, objašnjava Palajsa.

U međuvremenu je  obnovljena je motocross staza u Mladini kraj Jastrebarskog, dok je prije dvije godine napravljena i staza u Logorištu, te ostaje pitanje treba li na ovom prostoru još jedno trkalište toga tipa. Nismo dobili odgovor na pitanje postoji li mogućnost prenamjene razminiranog prostora na Slunjskim brdima. KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest