Grad razmišlja o uvođenju alarma kojeg čuju samo djeca i mladi

Grad razmišlja o uvođenju alarma kojeg čuju samo djeca i mladi

Uspješno sprječavanje vandalizma na novootvorenom igralištu na Vunskom polju uvelike se pripisuje sustavu nadzornih kamera, tako da u Gradu Karlovcu razmišljaju o uvođenju novih oblika prevencije na drugim, kako kažu “najkritičnijim mjestima”. Hoće li prevencija otići korak dalje u suradnji s tehnološkim dostignućima više ćemo znati u četvrtak nakon prezentacije uređaja Mosquito – Komarac.

– Nakon prezentacije dosadašnjeg rada prema Odluci o zabrani konzumiranja alkohola maloljetnim osobama na javnim površinama grada Karlovca, Grad Karlovac u prevenciju i borbi s neprihvatljivim društvenim ponašanjem ide korak dalje, javljaju iz gradske uprave. Zadnjih nekoliko puta gradonačelnik Jelić i pročelnik Rogoz napomenuli su kako se razmišlja o postavljanju videonadzora na najkritičnijim mjestima u gradu, kažu u gradskoj upravi. Kako dodaju, ta ideja još uvijek postoji iako su pronašli još jedan zanimljivi uređaj u borbi s vandalizmom, a koji još ne postoji u Hrvatskoj.

Radi se o uređaju naziva Mosquito – Komarac koji služi za prevenciju neprihvatljivog društvenog ponašanja tj. vandalizma. Naime, radi se o alarmu kojeg odrasli ne mogu čuti s udaljenosti veće od jednog metra dok ga djeca i mladi itekako čuju. Mosquito tehnologija bazira se na medicinskom fenomenu nazvanom “presbycusis”, odnosno postepenom gubitku sluha kako starimo.

U Hrvatskoj ovaj uređaj još nije instaliran a hoće li Karlovac biti prvi grad koji ga uvodi vidjet ćemo u četvrtak.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest