Večeras u knjižnici predstavljanje Rječnika karlovačkog urbanog plemena

Večeras u knjižnici predstavljanje Rječnika karlovačkog urbanog
plemena

Novi projekt Paviljona Katzler, “Rječnik karlovačkog urbanog plemena”, bit će predstavljen večeras u 19 sati u ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić. Kako i sami autori kažu, nije riječ o leksikografskom, već o emotivnom djelu, kojim se pokušava spasiti od zaborava nekadašnji autentični govor karlovačkih ulica, svojevrsni sleng.

Ima tu riječi kojima se “urbano pleme” koristilo i u nekim drugim gradovima, ima i onih koje su osobite po tome što su se u Karlovcu koristile iako potječu iz drugih regija Hrvatske, a ima i poneki pravi dragulj, poneka riječ koja je potpuno karlovačka. Dobar primjer za to je “gasica”, gdje je riječ, kao i sam pojam, jedinstven u Hrvatskoj (riječ je, naravno, o uskim prolazima između kuća u Zvijezdi, ciljano ostavljenim kako bi se otežalo širenje vatre, a nakon katastrofalnog požara koji je poharao grad).

Ovo je i istinski karlovačko djelo, jer nakon što se pročula ideja, brojni su Karlovčani dolazili do Paviljona Katzler i predlagali “svoje” riječi te tako aktivno sudjelovali u izradi rječnika.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest