Karlovac dobiva institut za rijeke, muzej rijeka i akvarij slatkovodne ribe?

Karlovac dobiva institut za rijeke, muzej rijeka i akvarij
slatkovodne ribe?

Karlovačke rijeke, simbol i ponos grada Karlovca, mogle bi se naći ”ujedinjene” na jednom mjestu za sve one koji žele saznati o njima nešto više i pobliže doživjeti njihove čari i ljepotu. Naime, riječ je o projektu kojim se predviđa otvaranje instituta za rijeke, akvarija slatkovodne ribe i muzeja o rijekama grada Karlovca, a koji je osmišljen još 2008. godine u Upravnom odjelu za europske integracije i regionalnu suradnju Karlovačke županije. Dosad je dvaput prijavljen na natječaj za sredstva iz fondova Europske unije, točnije IPA programa.

– Kao jedna od lokacija koja nam se čini pogodnom za realizaciju ovog projekta, ali zasad samo idejno, jest ruševna zgrada u Gajevoj ulici koja se nalazi uz samu obalu Kupe. Riječ je o prostoru od skoro dvije tisuće kvadratnih metara u kojem bi bila smještena četiri akvarija, svaki preko jednog zida, a koji bi služili kao pokazna mjesta biljnog i životinjskog svijeta karlovačkih rijeka, objašnjava direktor Razvojne agencije Karlovačke županije Viktor Šegrt, koja je u suradnji s Gradom Karlovcem trenutno zadužena za ovaj projekt. Osim akvarija u istom bi prostoru bio smješten i institut za rijeke u kojem bi svaki od četiri zaposlena stručnjaka bio ”specijaliziran” za jednu rijeku, točnije za kartiranje njezinog riječnog toka, invertarizaciju biljnog i životinjskog svijeta i popisivanje prirodnih vrijednosti vezanih za područje oko rijeke.

– Smatramo da bi ovakav projekt na najbolji mogući način nadopunio turističku ponudu grada Karlovca, a njegova ”poanta” sastoji se u tome da se u čitavu priču uključe i druge komponente turističke ponude našeg grada. Tako bi se turistima uz obilazak akvarija i instituta, moglo ponuditi i razgledavanje Zvijezde koja se nalazi u neposrednoj blizini i što bi značilo pozitivan pomak u njezinu oživljavanju, kaže Šegrt te dodavši da bi se uz institut i akvarij otvorila i suvenirnica i muzej o rijekama, u kojem bi postojala lenta vremena na kojoj bi bili označeni svi najvažniji događaji vezani uz pojedinu rijeku, ali i izloženi predmeti koji su kroz povijest bili vezani uz Koranu, Kupu, Mrežnicu i Dobru, poput fotografija, dijelova starih čamaca i brodova ili stvari pronađenih na obalama. U muzeju bi se nalazio i medij na kojem bi se prikazivali filmovi o rijekama.

Muzej bi, kako kaže Šegrt, osim kao turistička atrakcija, poslužio i kao zanimljivo edukativno središte koje bi mogli posjećivati i školarci. Vrijednost projekta procjenjuje se na oko tri milijuna eura.

– Željeli bismo da se u financiranje uključe velike nacionalne tvrtke, kao da se i izdvoje neka sredstva na državnoj razini jer je o jedinstvenom projektu u regiji koji bi mnogima bio financijski isplativ, a koji bi na najbolji mogući način promovirao ne samo naš grad nego čitavu državu, a u koji bi bili uključeni akteri s brojnih područja djelovanja, poput ekologa i povjesničara, kaže Šegrt te napominje da bi karlovački akvarij slatkovodne ribe bio jedini takvog tipa u Hrvatskoj, te da su slični projekti u nekim europskim zemljama, poput Rumunjske, doveli do procvata turizma na tom području.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest