Uvozni lobiji uništavaju poljoprivredu, Agencija ne potiče nego spotiče

Uvozni lobiji uništavaju poljoprivredu, Agencija ne potiče nego
spotiče

U hrvatskoj poljoprivredi vrijedi tzv. “češnjakov poučak”. Prije tri godine kilogram češnjaka koštao je 10 kuna, a danas, kad ga zbog pritisaka uvoznih lobija više naši seljaci ne proizvode stoji od 60 do 70 kuna. To je katastrofa koja se nastavlja, dok je Agencija za plaćanje poticaja postala agencija za neplaćanje. Ovo su riječi glasnogovornika Hrvatske poljoprivredne komore Vladimira Novotnyja koji je u Karlovcu održao tiskovnu konferenciju u kojoj je progovorio o teškoj situaciji u hrvatskoj poljoprivredi.

– U javnosti se plasira teza da seljaci kradu poticaje. Ne samo da ne kradu već ne mogu ostvariti niti one koji su im zakonom zagarantirani. To se odnosi na pravilnik zbog kojeg su mnogi ostali bez poticaja samo jer su nekoliko dana zakasnili s donošenjem potvrde da nisu u sustavu PDV-a. Pa Agencija je u koordinaciji s Poreznom upravom tako da je ovo slučaj kao da muž prije odlaska u krevet svoju ženu na uvid traži vjenčani list, kaže Novotny.

O administrativnim nebulozama koje očito ubijaju hrvatsku poljoprivredu govorila je i tajnica Poljoprivredne komore Karlovačke županije Višnja Magdić.

– Novi zakon omogućava da se u upisnik upiše i gospodarstvo s jednom ili dvije krave dok se dosad moglo upisati samo ono s više od pet krava. Zašto je onda prije ulaska u EU 2011. godina uzeta kao referentna, pa valjda nam je u interesu da imamo što više upisanih gospodarstva koje će onda u EU moći dobivati poticaje, kaže Magdić dodavši kako je inicijativa da to bude 2012. godina.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest