Dugoreški vijećnici odlučno odgovorili ŽUC-u: Ne želimo prihvatiti održavanje vaše ceste

, na ovaj način podržali su i borbu koju je zapravo započeo preminuli gradonačelnik Ivan Baršić, pa iako su mu na početku sjednice minutom šutnje odali počast, zauzimanjem za financijski opstanak Grada odali su mu priznanje i za njegov trud i rad.

– Žao mi je što je novi ministar odmah odlučio vježbati na Dugoj Resi, jer neprihvatljivo je dignuti ruku za ovakvu odluku koja će imati dalekosežne financijske posljedice za Grad i građane i to ne samo za ove vlasti već i za sve buduće. Ne smijemo dozvoliti da odluka jednog ministra ostavi u nasljedstvo teret od nekoliko milijuna kuna za rekonstrukciju ceste, jer moramo razmišljati i o tome tko će u takvoj situaciji financirati vrtić. Mogao bi se okladiti da će, ukoliko bismo prihvatili nadležnost, za šezdeset dana doći inspekcija i narediti što sve treba napraviti na spomenutoj cesti. Zato neću dignuti ruku za odluku o preuzimanju – kazao je vijećnik Miroslav Furedk (HSS), a podržali su ga Boško Milanković (HDZ), Tomislav Srakovčić (SDP), Davor Bišćan (HSLS) te Marko Benić (AUZ).

Do spora oko navedenih cesta došlo je još prošle godine u ljeti, kada je Županijska uprava za ceste obavijestila Grad da ih je po zakonu dužan preuzeti, na što Grad nije pristao jer ceste su u lošem stanju, dva mosta nisu uopće održavana, a tu su i dva semafora čije mjesečno održavanje košta 2600 kuna. Obzirom da je ŽUC, sudeći po izrečenom na sjednici, očito znao da će doći do promjene zakona, do ljeta se nije potrudio ni ucrtati horizontalnu signalizaciju, a pregled prometnica prije preuzimanja obavljen je vizualno, dok mostovi nisu ni pregledani. U međuvremenu, Grad je naručio elaborat od nezavisnog Instituta graditeljstva Hrvatske, prema kojoj bi za rekonstrukciju navedenih cesta trebalo uložiti oko 32 milijuna kuna, a obzirom da je dugoreški Proračun tek 30 milijuna kuna, jasno je zašto Grad ne želi preuzeti ovakvu obvezu. Valja naglasiti da je istovremeno Grad financirao uređenje ceste kroz Tušmer u koju godinama neće biti potrebna ulaganja, ali za čudo ta cesta više nije u nadležnosti Grada već je prešla u nadležnost ŽUC-a.

Odbijanjem odluke o preuzimanju županijskih cesta 3181 i 3182, Gradske službe ponovno će pokušati tražiti pojašnjenje o navedenoj odluci Ministarstva prometa uz zahtjev da se definiraju uvjeti pod kojima se preuzimanje treba obaviti te odgovarajuća naknada, a ako ne uspiju Grad je spreman tužiti državu za donošenje štetne odluke te pravdu potražiti na sudu. No, nisu samo Vijećnici protiv ovakve odluke, i mnogi Dugorešani protive se ovakvom nametanju novih financijskih obveza svjesni što će one značiti u budućnosti, a mnogi kako je naveo vijećnik Benić već govore o raspisivanju referenduma i peticija.

– Poduzet ćemo sve moguće mjere u zaštiti grada i građana, bile one zakonske ili građanski neposluh, ali sigurno je da nećemo odustati. Zašto se prije ovakve odluke nije napravilo što je trebalo, daje nam se obveza i uzima prometnica koju smo uredili. Hvala svima što se podržali ovu odluku, možda će to biti borba Davida i Golijata, ali borit ćemo se – kazao je Tomislav Boljar zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnosti gradonačelnika te dodao kako je ovo presedan, jer još nigdje se nije dogodilo da se bez dogovora i odgovarajuće naknade na ovakav način preuzimaju ceste.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest