U ruševnoj kući pored Gimnazije niknut će Teslin znanstveni centar

U ruševnoj kući pored Gimnazije niknut će Teslin znanstveni centar

Naš sigurno najslavniji sugrađanin u povijesti, znameniti znanstvenik Nikola Tesla, dobit će u gradu u kojem se školovao – znanstveni centar. Tako će se, uz spomen ploču na Gimnaziji i ulicu, Karlovac napokon i konkretnije odužiti ovom velikanu, a ujedno i utjecati na nove generacije.

Znanstveni centar uredit će se u danas ruševnoj kući neposredno uz Gimnaziju Karlovac, na adresi Rakovac 6, a idejni začetnik projekta je pomoćnik pročelnice Odjela za društvene djelatnosti Goran Jakšić, profesor fizike, Karlovčanima poznat i kao realizator jednog od rijetkih uspješnih projekata aktualne vlasti – uređenja Foginovog kupališta. Teslin znanstveni centar tako će niknuti na mjestu na kojem je slavni znanstvenik i stekao ljubav prema fizici, kako i sam ističe u svojim dnevničkim i memoarskim zapisima.

Osnovni ciljevi centar bit će edukacija građana, posebice mladih, kako o samom Tesli i njegovim izumima, tako i o modernim tendencijama u znanosti, poput energetski učinkovite gradnje. U planu su predavanja, radionice, stručni skupovi mladih znanstvenika, posebna soba sa originalnim učilima iz vremena kada je Tesla pohađao karlovačku gimnaziju, suvenirnica, ali i moderniji aspekti, poput virtualnih izložbi i hologramskih projekcija.

– Važan dio priče su mladi, točnije pokušaj da se u njima probudi želja prema prirodoslovnim predmetima, koja je u Hrvatskoj u opadanju, a i EU od zemalja članica traži da potiču mlade da se bave matematikom, fizikom i srodnim znanostima – kaže Goran Jakšić.

I sama kuća bit će uređena na moderan znanstven način. Bit će riječ o niskoenergetskoj kući koja “sama” dodatno proizvodi električnu energiju za svoje potrebe. Naime, upotrijebit će se tehnologija kojom će u podu zgrade, a možda i izvan nje, na pločniku uz kuću, biti postavljeni senzori kojima se proizvodi struja hodanjem posjetitelja i prolaznika.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest