Računi Toplane – grijanje skuplje za nevjerojatnih 50 do 100 posto

Računi Toplane – grijanje skuplje za nevjerojatnih 50 do 100 posto

Građani Karlovca koji su korisnici usluga karlovačke “Toplane” doslovno su prestravljeni računima koje su danas dobili na kućne adrese. Stan od 65 četvornih metara grijanog prostora u Ulici V. Mačeka – račun okruglo 1.000 kuna. U Ulici M. Krleže stan od 60 m2 dobiva račun od 920 kuna. Nešto su bolje prošli oni stanari s boljom izolacijom u Grabriku koji će za grijanje stana od 67 m2 morati platiti “samo” 700 i kusur kuna kao i stanari Ulice Lj. Šestića koji su, valjda zbog bolje izolacije zgrada, dobili račune u visini tek oko 80 posto veće od dosadašnjeg plaćanja po četvornim metrima. Najviše će propatiti stanari u neboderu u Izidora Kršnjavog na Rakovcu kojima temperatura u stanovima ne prelazi 19 stupnjeva, a grijanje plaćaju kao da žive u sauni.

– Ovo je teška katastrofa i socijalni moment kojeg većina građana jednostavno neće moći pratiti. Mi u N. Centru smo još dobro prošli jer sam izračunao da se u odnosu na staru cijenu povećanje odnosi na oko 80 posto dok će neki morati plaćati i više, kazao nam je predstavnik stanara u zgradi Lj. Šestića 4 Alen Kristović. Našoj se redakciji požalila vremešna gospođa (identitet poznat redakciji) koja je kazala da jednostavno nema 900 kuna za grijanje a sumnja i u nezakonitost naplate jer, kaže, neki su stanari ugrađivali dodatna grijaća tijela u svoje stanove, pa su zbog toga računi ogromni.

To da će većina građana zbog novog obračuna grijanja spasti na prosjački štap na zanimljiv je način prokomentirao gradonačelnik Damir Jelić.

– Uistinu mi je žao što je tvrtka “Toplana” morala prijeći na novi način obračuna usluge grijanja, koji se do sada računao po m2, a sada je to po stvarnoj potrošnji. Do zadnjeg trenutka čekali smo s povećanjem upravo zbog opterećenja prema građanima. Unatoč zahtjevu “Toplane”, koji je bio duplo veći, odobrili smo poskupljenje u iznosu od cca 14 posto, rekao je gradonačelnik. Kako je primjetio, sadašnji računi koji stižu su osjetno viši zbog – sezone grijanja.

– Građani će van sezone grijanja plaćati paušal tj. snagu koja će biti puno manja. Svjesni situacije iznaći ćemo mogućnosti da se korisnike socijalnog programa Grada Karlovca i dalje prati, ovisno o financijskim sredstvima u Proračunu Grada Karlovca. Grad Karlovac je zadnji grad u RH koji je uskladio način obračuna sa zakonskim odredbama. Odgađali smo i prilagođavanje obračuna i povećanje cijene usluge grijanja do krajnjih granica, stoji u priopćenju gradonačelnika.

Novi obračun grijanja po kojem će umirovljenici morati dati barem pola penzije dati za grijanje, očito će biti samo njihov problem dok će se, kao i u većini drugih stvari, morati angažirati udruge potrošača i građani sami. Poskupljenje od 80 do 100 posto sigurno je težak udarac na standard ionako osiromašenih građana pa ako se u međuvremenu ništa ne riješi, možemo očekivati novi val ovrha, ali i građanskog bunta.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest