Zagrebačka pedijatrica objavila prvi rad na temu haloterapije u Hrvatskoj

Zagrebačka pedijatrica objavila prvi rad na temu haloterapije u
Hrvatskoj

Brojni hrvatski liječnici, a osobito pedijatri, sve više pažnje počinju davati haloterapiji kao popratnoj terapiji u liječenju mnogih bolesti te je objavljen i prvi rad na tu temu u Hrvatskoj (niže). Moramo se pohvaliti da smo dobili pohvalu generalnog zastupnika za IIris aparate kojima se koristimo u provođenju haloterapije da smo jedna od rijetkih slanih soba koja u radu koristi profesionalno i kvalificirano osoblje koje pridaje posebnu pažnju svakom klijentu i provodi terapiju na način kako se i treba provoditi što pokazuju i naši rezultati. Haloterapija u liječenji respiratornih bolesti u djece – rezultati

Haloterapija je metoda liječenja, učinkovita poglavito za bolesti dišnog sustava. Najčešće se koristi kao komplementarni vid terapije u astmi, češće samostalno u respiratornim infekcijama, poglavito gornjih dišnih putova. Roditelji su zainteresirani za ovaj oblik terapije kada su u pitanju njihova djeca, obzirom da se radi o metodi liječenja koja ima mali broj kontraindikacija i nuspojava, a za djecu ne predstavlja traumu. Iz našeg iskustva najveći broj pacijenata su djeca vrtićke dobi. Haloterapija je učinkovita i kod dojenčadi, poglavito u eliminiranju nakupljenog sekreta u gornjim dišnim putevima, prilikom banalnih respiratornih infekcija. Obzirom na specifičnosti dojenačke dobi savjetujemo veliki oprez te obvezni pregled i dobru suradnju od strane osobnog liječnika prije no što se započne s haloterapijom. Također je i potreban stalni medicinski nadzor radi čega je nužno da u slanim sobama gdje se provodi haloterapija radi medicinski educirano osoblje. Za postizanje terapijskog učinka predlažemo 15 – 20 tretmana (svakako ne manje od 10).

Nakon prvih nekoliko tretmana moguće je inicijalno pogoršanje simptoma u smislu intenzivnog kašlja, hroptanja (na što treba upozoriti roditelje) što je u većini slučajeva očekivana prolazna reakcija nakon koje dolazi do eliminacije sekreta iz dišnih putova i ne zahtijeva prekid terapije. Pristup bolesniku na kojem se provodi haloterapija treba biti individualan, u tom smislu koncentracija soli, učestalost, duljina terapije ovisi o dobi, vrsti bolesti i reakciji pojedinca.

Dr. Greta Gunek Mačukat, dr. med. spec. Pedijatar (Poliklinika za dječje bolesti “Helena”, 10000 Zagreb) Irena Majica (Natalis slana soba, Samobor) Nina Bencek (Natalis slana soba, Samobor)

http://www.serenus-solnaterapija.hr/ Sponzorirani članak

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest