Žrtvi karlovačkih huligana s Dana piva Hrvoju Vraniću, Grad Karlovac će morati isplatiti 2,5 milijuna kuna odštete

foto ilustracija - Vijesti.rtl.hr

Grad Karlovac mogao bi narednih 26 godina plaćati odštetu Hrvoju Vraniću, mladiću iz Splita, kojega su huligani brutalno pretukli na Danima piva 1999. godine, u vrijeme dok je s obitelji bio u posjetu baki, objavio je Jutarnji list.

U korist Vranića sud je već presudio odštetu tešku 1,175 milijuna kuna za naknadu štete, a onda još i 544.000 kuna za gubitak zarade od kobnog događaja do 2010. godine. U posljednjoj, trećoj tužbi dosuđeno mu je po istoj osnovi nepravomoćno još 166.000 kuna, i to za period od 2010. do ožujka ove godine.

– Po istoj osnovi Vranić će moći potraživati izgubljenu dobit do svoje 65. godine, odnosno sve do 2042. godine, pa bi po dosadašnjoj računici za sljedećih 26 godina mogao dobiti još oko 750.000 kuna. Sud prihvaća da zbog svojeg invaliditeta Hrvoje ne može raditi u struci pa se pri obračunu rukovodi njegovim primanjima u DES-u, Ustanovi za rehabilitaciju u Splitu, gdje se zaposlio, računajući razliku do pune plaće koju bi ostvario da može raditi u svojoj struci, a ta razlika mjesečno iznosi oko 2400 kuna – izračuno je Jutarnji list.

Podsjetimo, Hrvoje se sa svojim bratom blizancem Tomom vraćao s manifestacije oko 2.30. U mraku je netko doviknuo “ubij tovare”, a potom je skupina njihovih vršnjaka krenula na njih i brutalno ih pretukla. Hrvoje je prošao lošije, jedan od napadača pokušao mu je strgnuti lančić s vrata i pritom mu je teško oštetio vratnu žilu. Istoga dana, oko 12 sati kasnije, Hrvoje je zbog toga doživio teški moždani udar. Uspio se oporaviti, ali je morao ponovno učiti hodati, jesti, govoriti, čitati, pisati.

Nikada nije utvrđeno tko je sve napao braću Vranić, u ruke pravosuđa došao je samo jedan, S. B. Kažnjen je radom za opće dobro u trajanju od 100 sati. Novčanu odštetu trebao bi snositi solidarno s Gradom, organizatorom manifestacije na kojoj ga je prebio, no, Grad je taj koji je za sada preuzeo veći teret obeštećivanja stradalog mladića.

DugaResa.net

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest