Astronomske cijene nisu dovoljne: Toplana će svejedno biti u minusu

Astronomske cijene nisu dovoljne: Toplana će svejedno biti u minusu

Direktor Toplane Denis Janžetić u današnjem je Novom listu izjavio kako čak niti povećane cijene grijanja, koje su proteklih dana šokirale Karlovčane, ovoj tvrtki neće biti dovoljne da poslovnu godinu ne završi s milijunskim minusom.

– Nama, nažalost, niti ove cijene nisu dostatne za pozitivno poslovanje. Mi u ovom trenutku od korisnika jedan megavat sat energije naplaćujemo 310 kuna. A samo kupnja energenta za taj jedan megavat sat i njegova doprema u naše rezervoare nas košta 431,5 kuna. To vam je egzaktna matematika, u koju još nismo računali ni distribuciju do korisnika, rekao je Janžetić riječkom dnevniku, dodajući da osnovni problem cijele priče leži u onome na što “Toplana” nije mogla utjecati, a to je kontinuirani rast cijene mazuta. Ovaj energent, kojeg “Toplana” i dalje koristi je 2007. godine stajao 1,85 kuna po kilogramu. Prije dvije godine je koštao 2,73 kune, dok mu je na današnji dan cijena 3,85 kuna po kilogramu. Nejasno ostaje, međutim, kako uz takve cijene druge toplane u Hrvatskoj ipak svojim korisnicima mogu grijanje naplaćivati skoro dvostruko jeftinije.

– Možda niste upoznati s tim, ali u mnogim drugim gradovima su u ovom trenutku spremne odluke o podizanju cijena i čeka se samo na to da ih prihvate njihova Gradska vijeća, odgovor je koji Janžetić daje na ovo pitanje.

Karlovačka “Toplana” će, prema njegovim riječima, unatoč drastično povećanim cijenama poslovnu godinu opet okončati s minusom. – Teško je prognozirati koliki će minus biti, jer to će ovisiti o utrošku energije i naplati. No problem sigurno nije u navodno velikim plaćama u “Toplani” što nam neki spočitavaju. Kod nas su plaće ispod prosjeka u RH i osjetno niže nego u drugim toplinarskim tvrtkama. Lani smo imali ukupni gubitak od 9,3 milijuna kuna, a čak i da smo svi radili kao volonteri, opet bi završili u minusu, ističe Janžetić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest